Verdanov » Specials » Bloeddrukproblemen

Symptomen, risico's & tips bij te hoge en te lage bloeddruk

Symptomen, risico's & tips bij te hoge en te lage bloeddruk Hoge bloeddruk ontwikkelt zich vaak op een stiekeme, onzichtbare manier doordat het aanvankelijk geen symptomen met zich meebrengt. Op lange termijn kunnen er dan wel risico's optreden zonder dat je al die tijd bewust was van je verhoogde bloeddruk. Daarom is het goed om regelmatig je bloeddruk te meten, ofwel bij je arts ofwel thuis door middel van een elektronische thuisbloeddrukmeter. Gezond eten en stoppen met roken zijn belangrijke tips die mogelijke gezondheidsrisico's danig kunnen beperken. Welke tips kunnen nog zoal nuttig zijn bij de behandeling van problemen met de bloeddruk?

Te hoge of te lage bloeddruk

De bloeddruk of tensie die je hebt kan soms een aanduiding geven over je gezondheidstoestand. Moeten de aders heel veel inspanning leveren om het bloed door je lichaam te pompen, dan is er vaak sprake van een hoge bloeddruk. Bloeddruk die verhoogd is kan gezondheidsrisico's inhouden zoals een vergrote kans op beroerte. Een te lage bloeddruk betekent dan weer dat het bloed trager door je lichaam stroomt waardoor weer andere symptomen kunnen optreden, zoals bijvoorbeeld duizeligheid.

Gezond eten

Gezonde eetgewoonten zijn van groot belang om de kans op gezondheidsproblemen door verhoogde bloeddruk te voorkomen. Vette, gesuikerde voeding leidt vaak tot overgewicht waardoor er een sterke verhoging van de bloeddruk kan optreden. Veel roken, alcohol drinken en een beperkte lichaamsbeweging zijn ook risicofactoren. Bij het vaststellen van een bloeddruk mag je niet vergeten dat je ook van nature een hoge of lage bloeddruk kan hebben zonder dat dit schadelijk hoeft te zijn. Het is aan de arts die je behandelt om hierover te oordelen.

Verhoogde bloeddruk bij de dokter

Behalve een slechte voeding kan ook stress een belangrijke rol spelen bij schommelingen in de bloeddruk. Raar genoeg krijgen sommige mensen een verhoogde bloeddruk wanneer ze hun bloeddruk laten meten bij de dokter, terwijl deze in andere gevallen een stuk lager is. Dit heeft allicht te maken met stress en doet denken aan de self fulfilling prophecy: als je denkt dat je bloeddruk zal verhogen, dan gaat ie waarschijnlijk ook verhogen. Men noemt dit ook wel het "witte jas"-effect.

Bloeddruk meten

Net om die uitzonderlijke verhogingen in je bloeddruk bij een meting door een arts in een beter perspectief te plaatsen, is het interessant om thuis zelf je bloeddruk te meten. Via een zogenaamde thuisbloeddrukmeter kan je vanuit je luie zetel zelf je bloeddruk meten waardoor je meteen een goed beeld kan krijgen van de evolutie van je bloeddruk. Door meerdere metingen te doen gedurende een week kan je het gemiddelde berekenen waardoor je tot een betrouwbaar resultaat kan komen. Bij de meeste apotheken is een elektronische thuisbloeddrukmeter verkrijgbaar.
Wat doen bij (te) lage bloeddruk? Oorzaken, symptomen & tips

Wat doen bij (te) lage bloeddruk? Oorzaken, symptomen & tips

De risico's van hoge bloeddruk zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar dat geldt veel minder voor lage bloeddruk. Er kan sprake zijn van lage bloeddruk of hypotensie bij symptomen van duizeligheid…
Wat te doen bij hoge bloeddruk? Behandeling & tips

Wat te doen bij hoge bloeddruk? Behandeling & tips

Hoge bloeddruk is een aandoening die zich als het ware stiekem ontwikkelt. Hoge of verhoogde bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, geeft geen echte symptomen maar kan wel serieuze gevolgen hebben vo…
Gepubliceerd door Verdanov op 27-01-2014, laatst gewijzigd op 16-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be
  • http://www.knack.be/nieuws/gezondheid/hoe-meet-je-thuis-je-bloeddruk/article-normal-104891.html