Verdanov » Specials » Financiele geletterdheid

Tips om je financiële kennis te vergroten en te testen

Tips om je financiële kennis te vergroten en te testen Wil jij ook vermijden dat je achterloopt in de complexe wereld van geld en financiën? Dan is het tijd om je financiële kennis te verhogen en de economische actualiteit te volgen. Een degelijke financiële geletterdheid kan je heel wat kosten en kopzorgen besparen en zelfs vermijden dat je onnodig in de schulden geraakt. Hoe kan je financieel bijblijven en je kennis van geldzaken verhogen? In deze Special alvast nuttige tips én voorbeelden van een geldtest.

Is je financiële kennis voldoende?

Sta jij er soms ook van te kijken hoe ingewikkeld geldzaken soms zijn? En moet je als je eerlijk bent eigenlijk toegeven dat je het verschil tussen een aandeel en een obligatie niet precies weet? Dan is je niveau van financiële kennis allicht voor verbetering vatbaar. Je financiële geletterdheid kan een eerste stap zijn naar gezondere financiën, waarbij je het makkelijker zal hebben om het hoofd boven water te houden. Hoe meer kennis je bezit hoe beter je je zal voelen in het dichte woud van ingewikkelde termen en complexe producten die de financiële wereld rijk is.

Financiële ongeletterdheid tegengaan

Ongeletterdheid op financieel vlak kan onder meer leiden tot het mislopen van rendement, het betalen van vermijdbare kosten en zelfs tot geldproblemen. Sommige mensen weten vaak niet eens hoeveel spaarrente hun spaargeld opbrengt, of staan ervan versteld hoeveel het kost om in het rood te gaan. Het tegengaan van financiële ongeletterdheid kan je dus helpen om je geldzaken beter op orde te krijgen. Bovendien is een precieze kennis van de rente, de kosten en de voorwaarden van financiële producten zoals een creditcard of een lening onontbeerlijk om onnodige schulden te vermijden.

Geldkennis: doe de test

Hoe weet je of je kennis van financiële en economische zaken voldoende is? Dat hangt volledig af van je persoonlijke situatie en wat je doelstellingen zijn. Wil je helemaal niet beleggen en laat je je geld liever slapen op een simpele spaarrekening? Dan is een kennis van de spaarrente die je spaarbank aanbiedt zo ongeveer het belangrijkste dat je moet weten, samen met de kosten van je betaalrekening. Wil je meer met je geld doen en hoop je op een interessant rendement, verdiep je dan in de kleine lettertjes van alles waarin je belegt. Een goede aanwijzing van je kennis kan een deelname aan een online geldtest zijn. Verder in deze Special een lijst met vragen waarop je het antwoord zou moeten weten bij het behartigen van je geldzaken.
Beurs: wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

Beurs: wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?

In de wereld van beleggingen zijn aandelen en obligaties vertrouwde begrippen. Maar sinds de beurscrisis van eind 2008 hebben deze twee begrippen ook meer en meer bekendheid gekregen bij niet-speciali…
Gepubliceerd door Verdanov op 10-06-2014, laatst gewijzigd op 11-06-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.khlim.be/nieuws/skillville-serious-game-voor-financi%C3%ABle-geletterdheid
  • http://www.bankierenvoordesamenleving.be/hoe-draagt-de-financi%C3%ABle-sector-bij-aan-maatschappelijke-projecten
  • http://peterdekeyzer.bnpparibasfortis.be/tag/financiele-geletterdheid/