Verdanov » Specials » Hartzaken

Tips bij problemen met het hart

Tips bij problemen met het hart Het hart is zo belangrijk voor het lichaam dat een miniem probleem eraan al meteen opvalt. Denk bijvoorbeeld aan een onregelmatige hartslag of aan hartkloppingen bij stress. Voor wie vaak sport kan een hartslagmeter extra informatie opleveren in verband met zijn of haar algemene conditie en hartritme. Welke tips kunnen zoal nuttig zijn om te zorgen voor een gezond hart, en hoe kan je eventuele problemen aan het hart herkennen?

Het hart in het lichaam

Het hart is een holle spier die het bloed naar de organen pompt waardoor deze kunnen functioneren. De centrale plaats van het hart in het lichaam heeft ook op een figuurlijke manier haar betekenis. Niet voor niets gebruikt men 'hart' in uitdrukkingen waarin het een groot en essentieel belang wordt toegekend. Denk bijvoorbeeld aan:"een gebroken hart" of "het hart van het probleem".

Stress

Op geneeskundig vlak kan je het belang van het hart onder meer merken aan de snelle reacties die het kan veroorzaken. Wanneer je nerveus bent of onder plotse stress komt te staan, zal je hart opeens sneller kloppen. Dit is om toch maar voldoende bloed naar de organen te kunnen pompen zodat het lichaam kan overleven. Je voelt je hart als het ware kloppen in je keel terwijl je er een ongemakkelijk gevoel bij hebt.

Hartproblemen

Problemen aan het hart kunnen heel divers zijn. Hartkloppingen kunnen samengaan met een onregelmatige hartslag, een verstoord hartritme, pijn in de borststreek of met een aangeboren hartafwijking. Van groot belang is om te onderkennen hoe ernstig het probleem is, en of je je moet zorgen maken of niet. Het hart is immers een zo cruciaal orgaan in het lichaam dat een onregelmatigheid eraan niet mag genegeerd worden.

Sport

Sport heeft zeker zijn voordelen als het aankomt op het oefenen van de hartspier. Het hart krijgt heelwat werk te doen doordat je je spieren gebruikt en dat is in het algemeen beter dan lui op de sofa te blijven liggen. Toch kan het raadzaam zijn om - zeker bij intensief sporten - gebruik te maken van een hartslagmeter. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je niet in het rood gaat en je hart niet forceert.
Hartkloppingen: oorzaken, symptomen, behandeling & tips

Hartkloppingen: oorzaken, symptomen, behandeling & tips

Het kan je een erg angstig gevoel geven als je opeens merkt dat je hart abnormaal snel gaat kloppen. Bij hartkloppingen ga je letterlijk gewaarworden dat je hart klopt. De oorzaken van hartkloppingen…
Tips om gezond te joggen: zoek je ideale tempo & hartslag

Tips om gezond te joggen: zoek je ideale tempo & hartslag

Een van de meest effectieve manieren om je conditie aan te scherpen is jogging. Als je regelmatig gaat joggen verklein je de kans op gezondheidsproblemen als hoge bloeddruk en overgewicht. Joggen is t…
Gepubliceerd door Verdanov op 29-05-2014, laatst gewijzigd op 05-06-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.