Verdanov » Specials » Sportblessures

Tips tegen blessures en kwetsuren door sport

Tips tegen blessures en kwetsuren door sport Je conditie verbeteren, je weerstand verhogen en fit blijven: het zijn allemaal goede redenen om te gaan sporten. Sport kan zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar aan het verbeteren van je lichamelijke conditie zijn niet alleen voordelen verbonden. Sportblessures kunnen bij sporters leiden tot een vervelende inactiviteit. Spierproblemen, tendinitis of liespijn zijn maar enkele voorbeelden van kwetsuren door overbelasting. In deze Special een ruim overzicht van sportblessures.

Sport: voordelen en nadelen

Aan sport doen is in de eerste plaats een goede manier om fit en gezond te blijven. Je lichamelijke conditie verbeteren via sport bevordert de bloedsomloop, de sterkte van je spieren, en helpt bovendien om afvalstoffen uit je lichaam te verwerken. In het algemeen bezorgt het oefenen van je lichaam je een betere weerstand tegen ziekten en kan je immuunsysteem er alleen maar wel bij varen. Toch kan ook sporten leiden tot gezondheidsklachten onder de vorm van blessures en kwetsuren. Die kunnen plots optreden en voorbijgaand zijn, maar ook een chronisch probleem worden.

Oorzaken sportblessures

Een ondoordachte voorbereiding op een sportinspanning, een te snelle opwarming en overbelasting kunnen leiden tot onverwachte sportblessures. Als spieren geacht worden om buitengewone inspanningen te leveren, zoals bijvoorbeeld bij joggen of fitness, dan moeten ze eerst tot in de puntjes opgewarmd worden. Je kan een spier niet zomaar onvoorbereid zwaar "werk" laten leveren. Onopgewarmde spieren behoren dan ook tot de meest voorkomende oorzaken van sportblessures, waaronder in het bijzonder spierproblemen als krampen kunnen gerekend worden.

Sportblessures en topsport

Geoefende sporters begeven zich alsmaar verder op het risicovolle pad van mogelijke blessures. Hoe intensiever de spieren en het lichaam worden getraind en belast hoe groter de kans bestaat op sportblessures. Overbelasting is in dat geval een van de grootste boosdoeners. Voor sporters wordt het mentaal extra moeilijk om een periode van inactiviteit te overbruggen, zeker wanneer ze in topconditie zijn. Gewrichten en pezen zijn samen met spieren de plek waar sportblessures het hardst kunnen toeslaan. Denk bijvoorbeeld aan tendinitis bij tennisspelers of kuitblessures bij wielrenners. Een moeilijk behandelbare en vaak terugkerende kwaal bij voetballers is pijn in de lies, waar bijvoorbeeld Johan Cruijff in het verleden vaak mee te maken had.
Pijn in de lies: oorzaken, behandeling & tips bij liespijn

Pijn in de lies: oorzaken, behandeling & tips bij liespijn

Pijn in de lies komt bij vrij veel mensen voor, en niet alleen bij sporters. Bij sporters is vooral overbelasting de oorzaak van liesblessures, terwijl in andere gevallen ziekten of aandoeningen aan d…
Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tips

Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tips

Tendinitis is een term die je vaak hoort in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven vrij bekend is. Het gaat om een peesontsteking die in veel gevallen veroorzaakt wordt door overbelasting. Je…
Pijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijn

Pijn aan de knie? Oorzaken & behandeling van kniepijn

Pijn aan de knie is er in vele soorten en kan vele oorzaken hebben. Kniepijn kan optreden bij beweging, maar ook constant of langdurig aanwezig zijn. Chronische kniepijn heeft doorgaans te maken met z…
Ibuprofengel: crème tegen spier- en gewrichtspijn

Ibuprofengel: crème tegen spier- en gewrichtspijn

Overbelasting is een probleem dat verschillende spier- en gewrichtsklachten kan opleveren. Door spieren en gewrichten overmatig te gebruiken kunnen vervelende symptomen ontstaan zoals spierkramp, onts…
Spierkramp, spierscheur en spierverrekking: behandeling

Spierkramp, spierscheur en spierverrekking: behandeling

Met de zomer in aantocht krijgen veel mensen de kriebels om te gaan sporten. Dan is het aangeraden om je spieren eerst goed op te warmen vóór je je fysieke inspanningen gaat leveren. Anders bestaat he…
Wat doen tegen spierpijn? Oorzaken, symptomen, behandeling

Wat doen tegen spierpijn? Oorzaken, symptomen, behandeling

Pijn aan de spieren kan erg vervelend zijn, vooral omdat het je bewegingen erg kan bemoeilijken. Vaak ligt een verkeerde lichaamshouding aan de oorzaak van pijnklachten, die zich uiten in een zeurende…
Zweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tips

Zweepslag in de kuit: oorzaken, behandeling & tips

Voel je bij het sporten of bij het opstaan een plotse, stekende pijn in de kuit waardoor je haast niet meer kan stappen? Dan heb je allicht te kampen met een zogenaamde zweepslag of "coup de fouet". E…
Pijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontsteking

Pijn aan de achillespees? Behandeling achillespeesontsteking

Pijn aan de hiel en een lichte zwelling onderaan het been kunnen erop wijzen dat je last hebt van een blessure aan de achillespees. Een achillespeesontsteking is doorgaans het gevolg van overbelasting…
Pijn aan de enkel? Oorzaken, behandeling & tips

Pijn aan de enkel? Oorzaken, behandeling & tips

Pijn aan de enkels kan meerdere oorzaken hebben, gaande van een sportblessure tot een chronische aandoening zoals artrose. De ernst van de enkelklachten kunnen erg verschillen: soms gaat het om lichte…
Gepubliceerd door Verdanov op 01-07-2014, laatst gewijzigd op 19-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.