Verdanov » Specials » Suikerziekte

Behandeling en voedingstips bij diabetes

Behandeling en voedingstips bij diabetes Suikerziekte of diabetes kan in twee soorten onderverdeeld worden: diabetes van het type 1 en diabetes van het type 2. Suikerziekte kan relatief goed behandeld worden door middel van inspuitingen met insuline. Maar ook een evenwichtig en gezond voedingspatroon speelt een belangrijke rol om suikerziekte binnen te perken te houden. In deze Special meer uitleg over de symptomen en de behandeling van deze ziekte, met bijzondere aandacht voor het aanbevolen eten en drinken bij suikerziekte. Welke voeding mag je zoal eten bij diabetes, en welke voedingstips kunnen hierbij van pas komen?

Ziekte van de stofwisseling

Suikerziekte of diabetes is een ziekte van de stofwisseling in het lichaam. Het gaat om een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel in het lichaam te hoog ligt. In dat geval zal de alvleesklier meer insuline aanmaken om de overtollige bloedsuiker op te vangen. Bij mensen met suikerziekte kan de alvleesklier echter niet voldoende insuline aanmaken, of is die insuline niet effectief genoeg.

Soorten suikerziekte

Suikerziekte kan opgedeeld worden in twee soorten: diabetes van het type 1 en diabetes van het type 2. Waar bij suikerziekte van het type 1 mensen vaak van jongs af aan getroffen worden, gaat het bij suikerziekte van het tweede type vooral om oudere patiënten. Bij hen ontstaat suikerziekte vooral omdat het lichaam niet goed genoeg meer reageert op de aangemaakte insuline, en dit door aftakeling of door overgewicht. In deze Suikerziekte-Special worden de twee soorten diabetes verder beschreven.

Behandeling suikerziekte

Suikerziekte wordt in principe niet rechtstreeks veroorzaakt door het eten van suiker, maar heeft er indirect wel mee te maken. Een teveel aan suiker tot je nemen kan leiden tot overgewicht en een overmatig hoge bloedsuikerspiegel. De mogelijkheid bestaat dan dat je lichaam niet meer voldoende insuline kan aanmaken. Daarom bestaat de behandeling van diabetes doorgaans uit een inspuiting met insuline. Diabetespatiënten die vanaf jonge leeftijd gewoon zijn met de ziekte om te gaan, kunnen die inspuitingen in hun dagelijks leven inpassen en een relatief "normaal" leven leiden.

Voedingstips bij diabetes

Voeding kan een belangrijke rol vervullen bij suikerziekte. In de meeste gevallen wordt een aangepast dieet voorgeschreven in combinatie met een behandeling met medicijnen. In het algemeen wordt aan diabetespatiënten aangeraden om een evenwichtige voeding te eten waarbij verzadigde vetten vermeden worden. Alcohol en fastfood zijn af te raden. Groenten en fruit zijn wel aangeraden voor de vitaminen, net als mineraalwater. Vaak vragen mensen zich af of suikerrijke producten ook echt suikerziekte kunnen veroorzaken. Een bijzondere plaats in deze Suikerziekte-Special krijgt de rol van frisdrank bij suikerziekte. In wetenschappelijke kringen is er al veel discussie hieromtrent geweest, maar een apart artikel met de laatste stand van zaken brengt meer helderheid.
Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandeling

Suikerziekte of diabetes: symptomen & behandeling

Suikerziekte of diabetes heeft - zoals de naam al zegt - te maken met een probleem van de bloedsuikerspiegel in het lichaam. Bij suikerziekte is de hoeveelheid bloedsuiker of glucose te hoog omdat het…
Suikerziekte en dieet: welk voedsel eten bij diabetes?

Suikerziekte en dieet: welk voedsel eten bij diabetes?

Suikerziekte is een ziekte die niet te genezen is, maar je kan ze wel onder controle houden. Naast de behandeling met medicijnen zoals insuline is ook een evenwichtig voedingspatroon vereist. Omdat ov…
Chronische pancreatitis: oorzaken, symptomen & behandeling

Chronische pancreatitis: oorzaken, symptomen & behandeling

Chronische pancreatitis oftewel langdurige alvleesklierontsteking is een ernstige aandoening die onomkeerbare schade aanricht. Chronische pancreatitis is een ontsteking van de alvleesklier waarbij alv…
Vaak kleine porties voedsel eten: voordelen gezondheid

Vaak kleine porties voedsel eten: voordelen gezondheid

Traditioneel kent de westerse maatschappij een eetpatroon van drie maaltijden per dag. In de snelle en moderne eenentwintigste eeuw zijn er echter meer en meer mensen die een ander, onregelmatiger eet…
Gepubliceerd door Verdanov op 09-11-2013, laatst gewijzigd op 20-02-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.suikerziekte.eu/behandelen/
  • www.wikipedia.nl
  • www.gezondheidsnet.nl
  • www.gezondheid.be
  • www.dokterdokter.nl