Verdanov » Specials » Beginnen met beleggen

Tips en info voor de beginnende belegger

Tips en info voor de beginnende belegger Beginnen met beleggen is niet zomaar eens wat geld in een aandeel stoppen en kijken wat ervan komt. Neen, beleggen vergt de nodige voorbereiding, strategie en opvolging. Eerst en vooral moet je als beginnende belegger je beleggersprofiel opstellen, waarin je bepaalt wat je doelstellingen zijn en welk risico je bereid bent te lopen. Ook het volgen van je gekozen beleggingsstrategie is erg belangrijk om op een interessant rendement te mikken. Waarop moet je letten als je wilt beginnen met beleggen? Een overzicht met tips en info.

Hoger rendement

Bij een lage spaarrente is het niet meer zo logisch om een hoop geld te laten staan op een spaarrekening. Veel spaarders en beleggers vragen zich af wat het nut nog is van je geld te plaatsen aan pakweg 0,2 % spaarrente. Daarom wordt er meer en meer op zoek gegaan naar een hoger rendement. Rendement halen op je geld wordt alsmaar moeilijker maar toch wagen tal van spaarders een stapje in de beleggingswereld. Beleggen is makkelijker gezegd dan gedaan en hoe begin je eraan? Deze Special biedt je hulp en tips om te beginnen met beleggen.

Waarop moet je als beginnende belegger letten?

Rendement willen behalen op je investering is een goede uitgangspositie, maar voordat het zover is komen er natuurlijk tal van dingen bij kijken. Ten eerste moet je beginnen met een zelfonderzoek als belegger: wat wil je bereiken met je beleggingen, wat wil je investeren en hoe wil je je doel bereiken? Dat zijn allemaal vragen die je je moet stellen voordat je je geld ergens instopt. Volgens de Europese regelgeving zal je bank je eerst vragen om een beleggersprofiel op te stellen, waarin duidelijk wordt wat voor een type belegger je bent en hoever je basiskennis over de beurs reikt.

Beleggingsstrategie bepalen

Na het opmaken van je beleggingsprofiel ga je je stilaan voorbereiden om je eerste belegging te doen. Aandelen, obligaties en andere beleggingsproducten bezitten allemaal specifieke kenmerken die je goed zou moeten kennen voordat je je geld erin investeert. Ga dit daarom allemaal nauwkeurig na en laat je desnoods bijstaan door een beleggingsadviseur. Eventueel kan je in samenspraak met deze specialist een beleggingsstrategie ("buy low, sell high" of eerder "buy and hold") bepalen voor een lange termijn, zodat de kans op een interessant rendement groter wordt.