Verdanov » Specials » Winterkwaaltjes

Tips bij typische winteraandoeningen

Tips bij typische winteraandoeningen Winterkwaaltjes: het is iets waar veel mensen mee te maken krijgen eens het weer winter wordt. Gewrichtspijn, keelpijn, verkoudheid en griep zijn vaak voorkomende aandoeningen wanneer koning winter in het land is. Het is vooral de koude die samen met de vochtigheid zorgt voor een zwakkere weerstand tegen ziektes en infecties zoals griep. Welke soorten winteraandoeningen zijn er zoal, en hoe kunnen deze behandeld worden?

Winterkwaaltjes

Voor sommigen onder ons is de winter het seizoen van de gezelligheid. Lekker gezellig binnen blijven aan het haardvuur, wat meer tijd maken voor onze familie en vrienden, en rustig een filmpje bekijken of een boek lezen. Maar de winter brengt niet alleen leuke en gezellige momenten; op het vlak van de gezondheid kan de winter heelwat pijn en last met zich meebrengen.

Winteraandoeningen

In deze Winterkwaaltjes-Special zal uitgebreid aandacht besteed worden aan de typische aandoeningen die de winter kan veroorzaken. Per aandoening of kwaal zal een overzicht gegeven worden aan de hand van de oorzaken, de symptomen en de gevolgen die eruit voortkomen. Bijkomend zullen enkele tips worden gegeven die de kwaal kunnen helpen voorkomen en/of op een effectieve manier behandelen. Dat geldt ook voor zichtbaar onschuldige kwaaltjes als het hebben van koude ledematen in de winter.

Verkoudheid en griep

In de winter wordt ons immuunsysteem meer op de proef gesteld dan in andere seizoenen. Er is minder zonlicht (en dus minder vitamine D), het weer is ongezonder en de lucht is vochtiger. Allemaal factoren die een rol spelen in het vergemakkelijken van de ontwikkeling van typische winteraandoeningen zoals verkoudheid, de keelpijn die daar vaak bijhoort en niet te vergeten de griep. Griep is een virale infectie die vooral 's winters voorkomt. De kans op griep kan je verkleinen door je immuunsysteem zo sterk mogelijk te maken. 's Winters hebben sommige mensen meer last van bestaande aandoeningen, alleen al omdat bij koude en vochtigheid bepaalde organen of ledematen een slechtere bloedcirculatie hebben. Pijn in de gewrichten is daar maar een voorbeeld van. Ook reuma en artrose veroorzaken vaak ergere klachten bij koud weer.

Psychologisch

Zoals zo vaak hangen het lichamelijke en het psychologische vlak samen, ook in de winter. Als je je fysiek minder goed voelt, of ziek bent, dan zal het ook moeilijker worden om mentaal sterk te blijven. Dan bestaat de kans op een winterdip of winterdepressie. Winterdepressie is een typisch voorbeeld van de Seizoensgebonden Depressie die erg afhankelijk is van de materiële omstandigheden, zoals koude, vochtigheid en duisternis. Een bijzondere plaats in deze Special krijgt een nieuwe vorm van therapie die winterdipjes moet kunnen oplossen: de lichttherapie via de oren.
Pijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijn

Pijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijn

De winter is voor een heleboel mensen geen seizoen om naar uit te kijken: het is donker, koud en slecht weer. Zeker mensen met reuma of artrose zitten niet te wachten op het winterseizoen: koude, voch…
Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijn

Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijn

In de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wordt 's winters meer op de proef gesteld waardoor ziektekiemen makkelijker voor el…
Winter: wat te doen tegen typische winterkwaaltjes?

Winter: wat te doen tegen typische winterkwaaltjes?

De winter is niet alleen het seizoen van de gezelligheid, maar ook van allerlei kwaaltjes en aandoeningen. Het gebrek aan zonlicht brengt met zich mee dat we sneller moe zijn en makkelijker vatbaar vo…
Winterdepressie of winterdip voorkomen & behandelen: tips

Winterdepressie of winterdip voorkomen & behandelen: tips

Het winterdipje of de "winterblues" is een fenomeen waarbij je onder meer symptomen van lusteloosheid, vermoeidheid en somberheid vertoont. Door het beperkte zonlicht en de koude, onaangename winterda…
Gepubliceerd door Verdanov op 11-12-2013, laatst gewijzigd op 17-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be
  • www.gezondheidsnet.nl