Verdanov » Specials » Bloedverlies

Bloed verliezen: oorzaken & behandeling van bloedingen

Bloed verliezen: oorzaken & behandeling van bloedingen Bloed verliezen doet bij de meeste mensen al snel een alarmbel rinkelen. Afhankelijk van de plek in of op je lichaam, zal je het bloeden zo snel mogelijk proberen te stoppen of medisch advies vragen aan je arts. Bloedverlies in de stoelgang en in de urine kunnen wijzen op ernstige aandoeningen of voorbijgaand zijn. Wat zijn de verschillende mogelijke oorzaken van bloedingen in het lichaam en hoe worden deze behandeld?

Bloed verliezen: gevaarlijk?

Bloed heeft een belangrijke functie in het lichaam: het zorgt voor het transport van zuurstof en energie doorheen het lichaam. Als je aan een bepaald lichaamsdeel bloedt, dan gaat er haast automatisch een alarmbelletje rinkelen in je hoofd. Een lichaamsdeel dat bloedt ontketent bij de meeste mensen dan ook een onmiddellijke reactie. Bloedingen stop je immers best zo snel mogelijk, want op lange termijn kunnen er complicaties optreden.

Ernst van de bloeding

De ernst van de situatie hangt af van verschillende kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid bloed dat verloren wordt, of nog het lichaamsdeel waaraan je bloedt. Opvallend veel bloed verliezen op korte tijd wijst bijna altijd op een serieus probleem. Aan de andere kant weten de meeste mensen dat een lichte bloeding aan de neus niet meteen paniek hoeft te veroorzaken, als deze tenminste niet regelmatig voorkomt.

Bloedingen aan lichaamsdelen en organen

In deze Bloedverlies-Special wordt ingegaan op verschillende mogelijke bloedingen die kunnen ontstaan in het lichaam. Bloedverlies in urine of in de stoelgang kan al snel leiden tot een verontrustende reactie bij de persoon die er mee wordt geconfronteerd. Ook het braken van bloed wijst op een interne probleemsituatie. Daarnaast komt ook abnormaal vaginaal bloedverlies in deze Special aan bod.

Oorzaken en behandeling bloedverlies

Of je je zorgen moet maken over bloedverlies hangt vaak af van de oorzaak. In deze Bloedverlies-Special kan je per lichaamsdeel op zoek gaan naar de mogelijke oorzaken van de bloedingen. Er wordt gekeken naar de ziektes of aandoeningen die eraan ten grondslag kunnen liggen. Inwendige bloedingen, chronische ziekten of infecties aan bepaalde organen kunnen leiden tot het verlies van bloed. Per geval kan je ook kijken welke oplossingen er mogelijk zijn om het bloeden te stoppen. In sommige gevallen kan, hoe ernstig het bloedverlies ook lijkt, alles vanzelf voorbijgaan zonder medische behandeling. Andere mogelijke oplossingen zijn een behandeling met medicijnen of een operatieve ingreep. In zeldzame gevallen is de bloeding heel acuut en is dringende medische hulp nodig.
Bloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassen

Bloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassen

Het is een erg vervelend en verontrustend gevoel als je opeens merkt dat er bloed in je plas zit. Bloedplassen kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de ernst erg kan verschillen. Doorgaans heeft…
Bloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed braken

Bloed overgeven: mogelijke oorzaken van bloed braken

Als je bloed moet overgeven is het belangrijk om geen tijd te verliezen. Bloed braken is een medische urgentie en moet snel behandeld worden, om verdere complicaties zoals shock of hartstilstand te ve…
Bloed in ontlasting: oorzaken van bloederige stoelgang

Bloed in ontlasting: oorzaken van bloederige stoelgang

Als je bloed opmerkt bij een bezoek aan het toilet dan kan je ongerust worden of zelfs in paniek geraken. Bloed in de stoelgang is dan ook een verontrustend fenomeen. De oorzaken van bloed in de stoel…
Pijn in de anus: hoe kan je speen of aambeien behandelen?

Pijn in de anus: hoe kan je speen of aambeien behandelen?

Pijn in de anus, bloed in de stoelgang, moeilijk kunnen zitten: het zijn allemaal symptomen die kunnen wijzen op aambeien. Aambeien, speen en hemorroïden zijn termen waarmee een heel erg irritante aan…
Anale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tips

Anale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tips

Bij een anale trombose kan je last hebben van hevige pijn in de anus. Dit komt doordat er zich een bloedklonter heeft gevormd bij de uitgang van de anus. Dit bloedstolsel ontstaat doorgaans in een lan…
Gepubliceerd door Verdanov op 09-11-2013, laatst gewijzigd op 08-01-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://bloedbijontlasting.com
  • www.dokterdokter.nl