Tips, voordelen, nadelen & bijwerkingen van cortisone
Cortisone is een van de meeste bekende en gebruikte medicijnen om ontstekingen te bestrijden. Als ontstekingsremmer is cortisone erg effectief en doorgaans treedt er snel verbetering op voor de patiënt. Maar geneesmiddelen met cortisone zoals kunnen ook bijwerkingen en ongewenste neveneffecten veroorzaken. Die bijwerkingen kunnen zo onaangenaam zijn dat het gebruik van cortisone door de arts opnieuw moet overwogen worden, en soms zelfs stopgezet. Waar moet je zoal op letten als je dit medicijn gebruikt, en waarom moet je cortisone afbouwen?
Cortisone is een paardenmiddel
Cortisone is een van de meest bekende ontstekingsremmers en allicht ook een van de meest bekende medicijnen in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende merknaam
Medrol, een geneesmiddel met cortisone dat tegen een hele resem ziekten voorgeschreven wordt. Cortisone wordt gebruikt als paardenmiddel om ontstekingen en ziekten te bestrijden. Een behandeling met cortisone kan al vrij snel tot resultaten leiden en de klachten verminderen. Maar voor dat voordeel moet vaak een prijs betaald worden onder de vorm van vervelende bijwerkingen en neveneffecten.
Voordelen en nadelen cortisone
Het is dan ook niet toevallig dat cortisone bekend staat om haar lange lijst van
bijwerkingen. Bijwerkingen treden doorgaans op na cortisonegebruik gedurende een vrije lange periode. Maagklachten, gewrichtslast en het typische vollemaansgezicht zijn enkele van de meest voorkomende bijwerkingen van cortisone. Cortisone kan oraal toegediend worden, maar ook via zalfjes, inhalers en injecties. Dit laatste is meestal het geval bij hoge dosissen, die bij orale inname een te zware last zouden leggen op de maag en de spijsvertering. Een voorbeeld van een behandeling via cortisone injectie is de behandeling tegen hernia met
infiltraties met cortisone.
Waarom cortisone "afbouwen"?
Cortisone is een geneesmiddel dat afgeleid is van het door het lichaam geproduceerde
bijnierschorshormoon cortisol. Bij een behandeling met cortisone krijg je dus eigenlijk een extra dosis van het hormoon dat je bijnier op zichzelf al aanmaakt. Maar net door die behandeling met "extra" cortisol zal je bijnierschors minder werk leveren en passiever worden. Omwille van deze reden mag je een behandeling met cortisone nooit abrupt stopzetten maar dien je de tijd te nemen om de behandeling "af te bouwen". Dit is om je bijnierschors weer de tijd te geven om actiever te worden en zelf weer voldoende bijnierschorshormoon te produceren.