Verdanov » Specials » Wielerklassiekers

Overzicht van de klassiekers van het wielrennen

Overzicht van de klassiekers van het wielrennen De belangrijkste eendagswedstrijden van de internationale wielerkalender zijn de klassiekers. Wielerklassiekers kennen een rijke geschiedenis, legendarische achtergrondverhalen en een indrukwekkende erelijst, denk bijvoorbeeld aan Milaan-Sanremo of de Ronde van Lombardije. En onder de klassiekers zijn er enkele koersen die er helemaal bovenuit steken qua prestige, de zogenaamde “vijf wielermonumenten”. In deze Special een overzicht van de mooiste klassiekers uit het internationale wielrennen.

Wielerklassiekers: alleen voor topwielrenners

In het internationale wielrennen heb je minder lastige, lastige en heel lastige eendagswedstrijden. Die laatste twee groepen van koersen vergen veel kracht, talent en tactisch doorzicht. Om die te winnen moet een wielrenner van goeden huize zijn. En het zijn dan ook alleen echte topwielrenners die zich tot winnaar kunnen kronen in deze topkoersen. De echte topkoersen hebben een wereldwijd prestige onder wielrenners en supporters en kunnen bogen op een rijk verleden, met legendarische prestaties en beklijvende tragiek. Sommige hebben zelfs bijnamen. Om al deze redenen worden deze koersen klassiekers genoemd.

Klassiekers: van Sanremo tot Lombardije

In de loop van de geschiedenis werden allerlei quoteringen gegeven aan de koersen van de internationale wielerkalender. Buiten categorie, eerste categorie, en dergelijke waren (en zijn) bedoeld om de moeilijkheidsgraad aan te geven van wielerwedstrijden. Ondanks deze rangschikking zijn er bepaalde koersen die, alleen al door hun naam, een zekere reputatie genieten die buiten kijf staan. Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen, of de Ronde van Lombardije, het zijn maar enkele voorbeelden van wielerklassiekers die in de loop der jaren boven hun prestige intact hebben kunnen houden.

De “vijf monumenten” van het wielrennen

De meeste klassiekers zijn ontstaan rond het jaar 1900 en in het begin van de eenentwintigste eeuw hebben dan ook heel wat klassiekers hun eeuwfeest gevierd. Er zijn een hele reeks wielerklassiekers die wat van hun naam en faam hebben ingeboet, denk bijvoorbeeld aan Gent-Wevelgem of de Scheldeprijs. Andere klassiekers zoals Bordeaux-Parijs zijn dan weer helemaal van de internationale kalender verdwenen. Er is echter een “elitegroepje” van klassiekers die er qua moeilijkheidsgraad en erelijst bovenuit steken, de zogenaamde “monumenten”. In deze Special een overzicht van de mooiste klassiekers uit het internationale wielrennen, met een beschrijving van hun kenmerken, hun bijnamen en hun erelijst.
Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La Doyenne

Bijnamen van wielerwedstrijden: van Primavera tot La Doyenne

Wielrennen is een sport waarbij de renners hun grenzen verleggen om tot buitengewone prestaties te komen. Die heldhaftige prestaties hebben dan ook inspiratie geleverd tot de meest kleurrijke bijnamen…
Wielrennen: wat zijn de "vijf monumenten" van de koers?

Wielrennen: wat zijn de "vijf monumenten" van de koers?

In het wielrennen zijn er verschillende soorten wedstrijden, gaande van eendagskoersen tot meerdaagse rittenkoersen. Van de eendagswedstrijden zijn de klassiekers het belangrijkst en onder de klassiek…
Gepubliceerd door Verdanov op 09-07-2014, laatst gewijzigd op 11-07-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.wielrennen.nl