Verdanov » Specials » Aansterken tips

Verdikken en sterker worden na ziekte

Verdikken en sterker worden na ziekte Hoe kan je aansterken na ziekte en wat moet je eten om te verdikken? Het zijn twee cruciale vragen die je kan stellen als je erg ziek bent geweest en veel bent afgevallen. Want ook gewicht "bijkomen" kan een doel zijn voor sommige mensen, en dat wordt wel eens vergeten in deze samenleving, waarin zowat alle aandacht gaat naar afvallen. Als je sterker wilt worden tijdens of na je revalidatie van een ziekte kan een aangepast dieet zinvol zijn. Welke tips op het vlak van voeding kunnen zoal helpen om sneller te herstellen na een ziekte?

Gewicht

Ziekte, of het nu om een psychologisch of een fysiek probleem gaat, kan nadelen van de meest uiteenlopende soort met zich meebrengen. Een van die mogelijk negatieve gevolgen van ziekte is gewichtsverlies. Gewichtsverlies bij een toestand van ziekte kan je weerstand aantasten waardoor je nog meer vatbaar wordt voor bijkomende aandoeningen. Op die manier kan het verliezen van gewicht of een toestand van ondergewicht voor een ziek persoon een negatieve spiraal betekenen van opeenvolgende kwaaltjes, aandoeningen en complicaties.

Sterker worden

Daarom is het van belang om een goed basisgewicht te behouden, indien mogelijk. Want een chronische ziekte kan bijvoorbeeld mentale zwakte veroorzaken die leidt tot depressie. Daar kan een gebrek aan eetlust mee gepaard gaan wat dan weer een weerslag heeft op het immuunsysteem. Na de ziekte komt de belangrijke stap van de revalidatie, waarbij het van belang is om opnieuw je basisgewicht van voor je ziekte na te streven. Op die manier verlies je zo weinig tijd om opnieuw naar je oude "niveau" van gezondheid terug te keren. Aansterken is een van de middelen daartoe en aangepaste "aansterkvoeding" is onmisbaar om het herstel voor de (ex)-patiënt vlot te laten verlopen.

Verdikken: voedingstips

Om aan te sterken zijn er tal van voedingsmiddelen om mee rekening te houden. Afhankelijk van je toestand kan je een aangepast dieet laten opmaken door de diëtist. Ben je erg ziek geweest en ben je veel gewicht verloren, dan moet je je lichaam stap voor stap laten wennen aan grotere hoeveelheden, zodat je je niet 'opblaast'. Advies van de behandelende arts is daarbij noodzakelijk. In deze Aansterken-Special vind je alvast de nodige tips om weer aan te sterken na je ziekte, om de revalidatie snel tot een goed einde te brengen. Hoe raar het misschien ook klinkt, maar ook verdikken en gewicht bijkomen kan een doel zijn voor sommige mensen, in dit geval voor zieken die noodgedwongen veel afgevallen zijn.
Aansterken na griep of ziekte: tips voor je voeding

Aansterken na griep of ziekte: tips voor je voeding

Aansterken is van groot belang om terug de oude te worden na een griep, een operatie of een ziekte. Maar als je nog maar pas genezen bent, verloopt de revalidatie vaak traag. Dit komt omdat het lichaa…
Gewicht aankomen en aansterken bij ondergewicht: tips

Gewicht aankomen en aansterken bij ondergewicht: tips

Dat er mensen zijn die gewicht willen aankomen kan op het eerste zicht een beetje raar lijken. Als we van een dieet spreken, is het meestal om af te slanken. Toch kan het soms gepast zijn om te verdik…
Pannenkoeken: ideale voeding om aan te sterken na ziekte

Pannenkoeken: ideale voeding om aan te sterken na ziekte

Pannenkoeken zijn door iedereen gekend als een zoete lekkernij, maar ook als voedsel om aan te sterken na een ziekte hebben pannenkoeken hun functie. Dankzij ingrediënten als eieren, melk, bloem en su…
Gepubliceerd door Verdanov op 09-12-2014, laatst gewijzigd op 13-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.