Verdanov » Specials » Banktransfers

Tips bij het overschrijven van geld van je bankrekening

Tips bij het overschrijven van geld van je bankrekening Geld overschrijven van je bankrekening naar een begunstigde kan sinds de invoering van online banking vrij makkelijk. Via de website van je bank kan je geldtransfers op een praktische en efficiënte manier uitvoeren. Toch kunnen er nog steeds vergissingen gemaakt worden, zoals het ingeven van een fout rekeningnummer. Wat kan je doen bij een foute overschrijving of banktransfer en wat betekenen specifieke termen en codes zoals IBAN, BIC en SEPA?

Banktransfers uitvoeren

Geld overschrijven van je bankrekening naar een begunstigde betekende vroeger nog dat je naar de bank moest om een papier in te vullen. Op een papieren overschrijving moest je alle gegevens invullen zoals naam en adres van de begunstigde, het bedrag, jouw rekeningnummer en eventueel een mededeling. Sinds het begin van de eenentwintigste eeuw en de snelle evolutie van het internet bieden banken die dienst online aan door middel van internetbankieren. Via het online bankingplatform van je bank kan je geld overschrijven na het doorlopen van enkele beveiligingsstappen, waarbij allerlei codes en paswoorden een goede gang van zaken verzekeren.

Foute bankoverschrijving

Ondanks die technologische mogelijkheden kan het nog steeds gebeuren dat je een vergissing maakt. Een fout rekeningnummer ingeven, de verkeerde begunstigde selecteren of het verkeerd bedrag ingeven: het kan allemaal in een onbewaakt moment, door een onoplettendheid of wanneer je afgeleid bent. In dat geval kan het pijnlijk zijn om geld te verliezen door je eigen vergissing. Toch hoef je in dat geval niet te wanhopen: er zijn steeds mogelijkheden om je geld terug te krijgen bij een fout gelopen overschrijving van je bankrekening naar een onrechtmatige ontvanger.

Betekenis bankcodes

De doorgedreven eenmaking van Europa leidde ertoe dat er ook op het vlak van banktransfers een eenvormig systeem werd ontwikkeld. Europese overschrijvingen gebeuren nu allemaal op dezelfde manier en via hetzelfde systeem. Bij overschrijvingen moet je sinds 2011 de internationale code van je rekeningnummer ingeven, net als dat van de begunstigde. Ook al betekent deze eenvormigheid een vooruitgang op het vlak van efficiëntie, toch zijn er nog veel particulieren die worstelen met begrippen en codes als SEPA, IBAN, SWIFT en BIC.
Banktransfers: geld terug bij een foute overschrijving?

Banktransfers: geld terug bij een foute overschrijving?

Het overmaken van geld van je bankrekening naar een begunstigde is dankzij online banking erg makkelijk geworden. Begunstigde contactpersonen kunnen bewaard worden via het online bankingplatform zodat…
Gepubliceerd door Verdanov op 22-01-2015, laatst gewijzigd op 25-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • - http://www.consumentenbond.nl/juridisch-advies/juridische-vragen/geld-verzekeringen/betalen/verkeerd-rekeningnummer-overgemaakt/
  • -http://moneytalk.knack.be/geld-en-beurs/sparen/3-tips-om-je-geld-terug-te-krijgen-na-een-foute-overschrijving/article-normal-527117.html