Verdanov » Specials » Beleggingsfondsen

Tips om te beleggen in fondsen

Tips om te beleggen in fondsen Beleggen in een beleggingsfonds is een interessante manier om voor een hoger rendement te gaan als je nog een beetje afkerig staat tegenover aandelen. Aandelen zijn een stuk risicovoller en vereisen een nauwkeurige, actuele opvolging. Bij een beleggingsfonds laat je die verantwoordelijkheid over aan een professionele beheerder, aan wie je ook kosten betaalt. In deze Beleggingsfondsen-Special een overzicht van de soorten fondsen (zoals bv. hedge funds) en meer uitleg over hun specifieke kenmerken.

Geld investeren in een fonds

De financieel-economische crisis van 2008 maakte dat veel beleggers voorzichtiger werden bij het beleggen op de beurs. Aandelen bleken weer eens hun volatiele karakter bloot te geven, iets waar sommige beleggers jarenlang geen rekening meer mee hadden gehouden. Jaren later beginnen investeerders echter weer opnieuw potentieel te zien in beursbeleggingen, zij het op een voorzichtige manier. Een iets minder risicovolle manier om op de beurs te beleggen dan aandelen, is het investeren van je geld in een beleggingsfonds.

Professionele beheerder

Als je belegt in een fonds dan koop je je in in een groep investeerders die samen een beleggingsportefeuille bezitten. Je vertrouwt je geld toe aan een professionele beheerder die zorgt draagt over die portefeuille. Zelf draag je dus geen verantwoordelijkheid zoals wanneer je voor eigen rekening aandelen zou aankopen. In een beleggingsfonds is het de beheerder die de effecten aankoopt. Afhankelijk van het fonds kunnen dat aandelen, obligaties, vastgoed of andere activa zijn.

Kosten van een beleggingsfonds

Die professionele beheerder zal zijn werk natuurlijk niet gratis doen. Om de portefeuille van het beleggingsfonds op een succesvolle manier te beheren zal hij behoorlijk wat financiële kennis moeten hebben, waarvoor hij ook betaald zal worden. Wie investeert in een fonds moet dus altijd kijken naar de kosten die dat met zich meebrengt. Net als de beheerskosten kunnen er ook instapkosten en uitstapkosten aan het fonds verbonden zijn. Net als het ruime aanbod aan soorten fondsen (dividendfondsen, exchange traded funds (ETF's), hedge funds, enz...) kunnen ook de kosten en de behaalde rendementen erg uiteenlopend zijn.

Voordelen van beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen hebben soms de reputatie van een vaag, onoverzichtelijk financieel instrument te zijn. Je investeert geld in een fonds en je weet niet altijd het fijne over de manier van investeren of over het management van het fonds. Maar dit is voor sommige mensen ook een voordeel: ze investeren hun geld in iets waarin ze vertrouwen hebben in de hoop op een mooi rendement en maken zich verder geen zorgen, want de professionele beheerder van het fonds doet de rest. Daarnaast vergt een investering in een fonds doorgaans een laag minimumbedrag, waardoor de toegankelijkheid vergroot wordt. Wil je je aandeel in het beleggingsfonds weer verkopen dan is dit doorgaans mogelijk via een muisklik op de website van je broker of een telefoontje naar je bankier.
Beleggingsfondsen: wat zijn hedge funds of hedgefondsen?

Beleggingsfondsen: wat zijn hedge funds of hedgefondsen?

In de beurswereld kennen de zogenaamde "hedge funds" of hedgefondsen een grote opmars sinds het begin van de eenentwintigste eeuw. Hedgefondsen nemen een aparte plaats in in de wereld van de beurs en…
Gepubliceerd door Verdanov op 28-01-2014, laatst gewijzigd op 22-01-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.morningstar.be/be/news/34800/wat-is-een-beleggingsfonds.aspx
  • http://www.thetacapital.com/
  • http://www.watisbeleggen.nl/wat-is-een-beleggingsfonds.html‎