Verdanov » Specials » Burn out behandelen

Oorzaken, symptomen & tips bij burn-out

Oorzaken, symptomen & tips bij burn-out "Druk, druk, druk": het is in deze moderne samenleving haast een mantra geworden om in de "ratrace" mee te gaan zonder al te veel bijkomende vragen te stellen. Een stresserende baan met veel verantwoordelijkheid is een typisch voorbeeld van een voedingsbodem voor een burn-out, waarbij je op een keer merkt dat je jezelf hebt voorbij gegaloppeerd. Als de burn-out toeslaat heb je geen fut meer, zit je emotioneel aan de grond en kan je je werktaken niet meer naar behoren vervullen. Je bent met andere woorden opgebrand en je gaat plots beseffen dat je al die jaren "werd" geleefd door je werk, zonder dat je er ooit echt afstand van kon nemen. Burn-out treft vooral mensen die denken dat ze onmisbaar zijn en die een sterke emotionele band met hun werk hebben. Via een dialoog tussen werknemer en werkgever kan werkstress beter afgeleid worden waardoor de kans op burn-out verkleint. Bovendien kunnen voedingssupplementen voor meer geestelijke energie je mentale weerbaarheid verhogen.

Mentaal opgebrand

Opgebrand (of anders gezegd "uitgebrand") is de letterlijke vertaling van de aandoening burn-out, die alsmaar meer mensen treft in de moderne samenleving van de eenentwintigste eeuw. Burn-out is zo een van die aandoeningen die jarenlang sluimert zonder dat je je er bewust van bent en dan - als een duiveltje uit een doosje - plots toeslaat. Bij burn-out wordt je overvallen door een gebrek aan energie aangevuld met een mentale vermoeidheid waardoor je de taken op je werk niet meer naar behoren kan vervullen. Mensen die last hebben van burn-out hebben geen fut meer om te functioneren en voelen zich mentaal opgebrand en uitgeput.

Burn-out en stress

De mensen die het meest getroffen worden door burn-out hebben doorgaans een erg stresserend beroep. Druk bezette managers, CEO's van grote bedrijven, artsen en andere mensen met een grote verantwoordelijkheid kunnen opeens last krijgen van een vage emotionele vermoeidheid, die overgaat in een algemene lusteloosheid. Ze worden minder competent op het werk en ondervinden meer moeilijkheden om de verwachtingen in te lossen. Altijd maar deadlines halen, levensnoodzakelijke operaties verrichten of emotioneel zware beroepstaken verrichten: op een keer kan het zo stresserend worden dat de spreekwoordelijke emmer van je opeengestapelde stress overloopt. De oorzaken van burn-out worden vaak gezocht in een té drukke baan, met bovendien té veeleisende verwachtingen en verantwoordelijkheden. Ook workaholics maken meer kans op het ontwikkelen van een burn-out.

Burn-out behandeling

Dit alles brengt een druk met zich mee waar mensen met aanleg voor burn-out uiteindelijk aan ten onder gaan. Tegelijk leeft bij sommigen het gevoel dat ze onmisbaar zijn of dat hun onderneming failliet gaat als ze op vakantie gaan. Afstand kunnen nemen van je werk is daarom cruciaal om een burn-out te voorkomen. Bovendien is het belangrijk om de eisen van je baan, de verantwoordelijkheden, de mogelijke successen en eventuele mislukkingen in perspectief te kunnen zetten, of met andere woorden te kunnen relativeren. Naast dit cruciale advies op psychologisch vlak kan het ook nuttig zijn om aanvullend voedingssupplementen te nemen voor extra geestelijke energie en kracht, zodat je mentaal fit blijft. In deze Special meer uitleg over de symptomen, de oorzaken en de mogelijke behandelingen van burn-out, aangevuld met tips voor werknemer en werkgever.
Workaholic of werkverslaafd: betekenis, gevolgen & risico's

Workaholic of werkverslaafd: betekenis, gevolgen & risico's

Workaholic is een term die in de jaren zeventig van de twintigste eeuw ingang heeft gevonden in de arbeidswereld. Een workaholic is iemand die zich ingraaft in zijn werk en er nauwelijks of geen afsta…
Gepubliceerd door Verdanov op 18-04-2015, laatst gewijzigd op 09-01-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.