Verdanov » Specials » Kredieten

Over de soorten krediet en hun voor-en nadelen

Over de soorten krediet en hun voor-en nadelen Kredieten vormen een belangrijk onderdeel van de economie. In het algemeen betekent krediet het lenen van geld waarvoor na een bepaalde termijn terugbetaling gevraagd wordt, samen met bijkomende rente. Banken verstrekken krediet aan ondernemingen zodat deze bepaalde investeringen kunnen doen. Maar ook particulieren kunnen gebruik maken van kredieten, zoals bijvoorbeeld het hypothecair krediet om een woning te kunnen kopen. Andere kredieten situeren zich meer in het dagelijks leven.

Wat houdt krediet eigenlijk in?

De term krediet komt er op neer dat de ene persoon aan een andere persoon een bepaalde som geld uitleent waarover hij of zij mag beschikken. Na verloop van tijd zal die som wel moeten terugbetaald worden, meestal met een bijkomende rente. Een krediet is een eerder officiëlere term, in de volksmond heeft men het doorgaans over een lening. Hoe makkelijk sommige kredieten ook te krijgen zijn, altijd moet je er van uit gaan dat niets voor niets is, zeker niet in de financiële wereld.

Opgelet met de verschillende soorten kredieten

Tegenwoordig bestaan er tal van soorten kredieten, waarvan in deze kredieten-special de interessantste aan bod komen. De kredietverstrekker of bank biedt verschillende mogelijkheden aan om kredieten te verlenen. Zo kan je bijvoorbeeld een woonkrediet of hypothecair krediet aanvragen om een woning te kopen. Dit wordt ook wel de hypotheek of hypothecaire lening genoemd. Daarnaast zijn er de laatste jaren tal van nieuwe vormen van krediet opgedoken die op het eerste zicht erg praktisch zijn maar waarmee oplettendheid geboden is. Bij veel van deze kredieten liggen de rentes en de kosten erg hoog.

Let altijd op met de modaliteiten van de kredieten: rente, kosten en afbetalingstermijn

Voorbeelden van dergelijke kredieten zijn onder meer de minilening, het consumentenkrediet of het doorlopend krediet. In feite komt het verstrekken van krediet er op neer dat er een lening aangegaan wordt. Je moet je dus niet laten misleiden door het gemak waarmee je snelle kredieten kan krijgen.

Voordelen en nadelen van sommige kredieten

Waar het op aankomt, is na te gaan hoeveel het oplevert voor de partij die je de lening toestaat, met andere woorden hoeveel rente en hoeveel kosten je moet betalen. In de kredieten-special vind je informatie over alles wat met krediet te maken heeft, zoals onder meer leningen, creditcards, woonkrediet en revolving krediet. Daarbij worden de voor- en nadelen van de verschillende vormen van krediet besproken.
Geld lenen: wat is de bulletlening of bulletkrediet?

Geld lenen: wat is de bulletlening of bulletkrediet?

Wie een huis wil kopen, zal in de eerste plaats denken aan het afsluiten van een hypotheek. Dan betaal je maandelijks een aflossingsbedrag dat bestaat uit interesten en een deel van het geleende kapit…
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als Nederlander

Lenen zonder BKR: geld lenen in België als Nederlander

Nederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR genoteerd te worden. In België kan je immers een lening aangaan zonder BKR-toetsin…
Gepubliceerd door Verdanov op 02-10-2009, laatst gewijzigd op 30-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.