Verdanov » Specials » Crisis cyprus

Gevolgen van de bankencrisis in Cyprus

Gevolgen van de bankencrisis in Cyprus De bankencrisis van 2013 in Cyprus schudde veel spaarders wakker. Een eenmalige belasting op spaargeld, kapitaalcontrole, spaarders die in paniek hun geld willen opnemen, bankruns: het leek plots dichter bij de deur dan we ooit hadden gedacht. Cyprus zou bovendien als een voorbeeld kunnen dienen voor nieuwe gevallen, waarbij geld van spaarders wordt gebruikt om een land van het failliet te redden. Kan ook bij ons een bankencrisis leiden tot de nare gevolgen die in Cyprus zichtbaar werden, denk aan het afromen van spaargeld of kapitaalcontrole?

Bankencrisis Cyprus

Cyprus staat bekend als een rustig en zonnig vakantie-eiland in het oosten van de Middellandse zee. Doorgaans gebeurt er weinig en kabbelt de maatschappij, die het vooral moet hebben van toerisme, rustig voort. In 2013 werd het eiland echter opgeschrikt door een bankencrisis van jewelste. De bankensector op Cyprus was buitenproportioneel groot in verhouding tot de economische waarde van het land. Dit kon niet anders dan leiden tot een financiële crisis die vervelende gevolgen met zich meebracht voor het spaargeld van de spaarder.

Eenmalige taks op spaargeld

Als gevolg van het failliet van de grootste Cypriotische banken kwam ook de staat in de problemen. De Europese trojka kwam het land ter hulp, maar legde daarbij verregaande voorwaarden op. De Europese unie dokterde een plan uit waarbij het belangrijkste wondermiddel een eenmalige belasting op het spaargeld was. Deze eenmalige taks die bij de spaargelden in rekening werd gebracht leidde ertoe dat veel Cyprioten een serieuze hap van hun spaargeld in rook zagen opgaan. Maar deze maatregel, die in feite neerkwam op confiscatie, was "noodzakelijk" om het land te redden van de financiële ondergang.

Mogelijke gevolgen Cypruscrisis

De crisis in Cyprus bracht voorts een kapitaalcontrole met zich mee, waarbij er ernstige beperkingen werden opgelegd op het vlak van het uitvoeren van geld uit Cyprus, maximum geldopnames en dergelijke meer. Deze kapitaalcontrole, de eenmalige taks op het spaargeld en de intussen plaatsvindende bankruns maakten dat ook in de rest van Europa mensen ongerust werden. Kan dit probleem ook in de rest van Europa gebeuren, in Nederland of België? Kunnen ook wij het slachtoffer van een eenmalige taks op spaargeld, zogenaamd om het "systeem" te redden, en omdat er geen andere keuze voor ons is?
Bank failliet: het verschil tussen bail-in & bail-out

Bank failliet: het verschil tussen bail-in & bail-out

Op onopvallende tijdstippen zoals weekends, of de dagen net voor een vakantie, worden er wel eens ingrijpende beslissingen genomen. Beslissingen die voor veel kritiek zouden zorgen als er teveel aanda…
Gepubliceerd door Verdanov op 27-12-2014, laatst gewijzigd op 25-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.