Verdanov » Specials » Maffia

Erecode, rituelen, organisatie en kleurrijke maffiatermen

Erecode, rituelen, organisatie en kleurrijke maffiatermen Maffia is een begrip dat meestal een angstaanjagende bijklank heeft. Maffia wordt vaak geassocieerd met geweld, afpersing en moord. Doordat het woord "maffia" door de leden van de georganiseerde misdaad niet mag uitgesproken worden, heeft het begrip nog een mythischer betekenis gekregen. Dit heeft ook te maken met de mysterieuze regels van de erecode die geldt voor elke maffioso. Tegelijk blijft de maffia tot de verbeelding spreken en vormt ze nog vaak het onderwerp van films en televisieseries. Waaruit bestaat het inwijdingsritueel in de maffia, en wat betekenen de meest gebruikte termen zoal?

Organisatie van de maffia

In deze Maffia-special vind je in de eerste plaats informatie over hoe je een lid kan worden van de maffia. De inwijding tot lid van de maffia (ook wel gespeld als "mafia") is aan bijzondere regels en rituelen onderworpen. Voorts komt de organisatie van de maffia aan bod, waarbij de oorspronkelijke Siciliaanse maffia als voorbeeld genomen wordt. Een bijzonder interessant onderdeel van deze Maffia-special wordt gevormd door de erecodes van de maffialeden of mannen van eer. Hierbij wordt onder meer aandacht besteed aan de klassieke begrippen als vendetta en omerta.

De befaamde erecode

De maffia heeft jarenlang kunnen standhouden dankzij een code waaraan elk maffialid gehouden is. Die code is een soort van belofte om zich aan de regels van de maffia te houden. Deze belofte wordt gedaan via een inwijding die doorgaans gedrenkt is in traditie en mysterie. Wie deze code overtreedt en zich niet houdt aan de regels, wordt zonder pardon uitgeschakeld. Wat houdt deze erecode precies in? In deze Special over de maffia vind je meer uitleg over de interne gedragsregels, de erecodes en de richtlijnen waar maffiosi zich dienen aan te houden.

Specifieke termen en taal

Verder vind je in deze Maffia-special artikels over de specifieke maffiatermen die door de mannen van eer gebruikt worden. Maffialeden gebruiken immers een eigen taaltje, waardoor vertrouwelijke informatie gecodeerd kan worden en op die manier afgeschermd voor buitenstaanders. Bijzonder aan deze geheime, mysterieuze codetaal is dat het kleurrijk is en gebruik maakt van vindingrijke metaforen. Tenslotte komt ook het afbeelden van de maffia in de populaire cultuur aan bod, zoals onder meer de Italiaans-Amerikaanse maffia in film en televisie.
Maffia en code: de erecodes van de mannen van eer

Maffia en code: de erecodes van de mannen van eer

De maffia is een soortnaam geworden voor georganiseerde misdaadbendes overal ter wereld. We verstaan onder maffia tegenwoordig elke vorm van georganiseerde misdaad, die gebaseerd is op een efficiënt s…
Hoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijding

Hoe is de maffia georganiseerd? Organisatie en inwijding

Wie bij de maffia wil gaan kan zich niet zomaar aansluiten. Voordat je een "man van eer" of maffioso kan worden moet je enkele stappen doorlopen. De kandidaat-maffioso wordt eerst grondig gecontroleer…
Gepubliceerd door Verdanov op 08-05-2010, laatst gewijzigd op 05-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.com
  • www.maffia.co
  • http://maffia.links.7x.nl
  • http://www.gangland.net/usmafia.htm
  • http://maffia.zoekme.be