Verdanov » Specials » Spaargeld

Veilige tips om je spaargeld te beschermen

Veilige tips om je spaargeld te beschermen Spaargeld heeft jarenlang een aura van zekerheid en veiligheid gehad. Je plaatste je spaargeld bij je spaarbank voor de veiligheid en voor een goed rendement. Door de economische crisis van 2008 en de confiscatie van spaarrekeningen op Cyprus kreeg dit aura een stevige deuk. Sindsdien gaan spaarders meer en meer op zoek naar manieren om hun spaargeld te beschermen tegen maatregelen van de overheid. Deze Special geeft je een overzicht met tips om je spaargeld veilig te stellen.

Veiligheid voor je spaargeld

Spaargeld heeft niet meer dat aura van zekerheid en veiligheid dat het in de twintigste eeuw wel had. Waar je vroeger met een gerust gemoed je spaarcentjes kon toevertrouwen aan de bank, is er momenteel sprake van onzekerheid en wantrouwen. Een van de oorzaken is de uitbarsting van de financieel-economische crisis in 2008. Spaargeld bleek gediend te hebben voor riskante beleggingen van zogenaamd "veilige" spaarbanken. Daar bovenop kwam nog de crisis in Cyprus van begin 2013, waarbij spaargeld van de trouwe spaarder eenvoudigweg geconfisceerd werd om het land van het failliet te redden.

Een "eenmalige" belasting op spaarrekeningen op komst?

Alsof dat nog niet genoeg was, maakte het Internationaal Muntfonds (IMF) een opvallend voorstel bekend. In dat voorstel staat dat een eenmalige belasting op spaarrekeningen van de spaarders in een klap de schulden van de overheden zou kunnen wegwerken. Het zou gaan om een belasting van tien percent die best onverwachts wordt toegepast, zodat burgers hun spaargeld niet meer kunnen opnemen. Mogelijk is dit een idee van het IMF om eventuele moeilijke beslissingen in de toekomst voor de bevolking te verzachten.

Wantrouwen in spaarbanken kan nog groter worden

Maar wie gelooft in de "eenmaligheid" van zo een belasting, mag gerust naiëf genoemd worden. Het is een beetje zoals de regering van een land die zegt dat deze oorlog nu echt wel de laatste zal zijn. Je kan je wel de vraag stellen of zo een taks op spaargeld wel efficiënt zal zijn voor de economie. Even goed zal dit het wantrouwen van de spaarder in de banken nog doen toenemen en zullen spaarrekeningen leeggehaald worden.

Tips voor je spaargeld

Mogelijk gaan meer mensen schuiven met hun spaargeld om geen rendement te verliezen. Bovendien maakt ook de lage spaarrente momenteel veel spaarders ontevreden. In deze Spaargeld-Special vind je alvast handige tips om rendement uit je geld te halen. Ook wordt er aandacht besteed aan de vraag hoe veilig je spaargeld eigenlijk wel is bij je bank, en dit in vergelijking met het bewaren van je spaargeld onder de matras, of in een kluis. Bovendien vind je info over wat te doen als de rente nul of negatief wordt en hoe je het best je spaargeld kan spreiden.

Je spaargeld beschermen tegen de overheid

Spaargeld is voor de meeste mensen niet zomaar een of andere activa. Neen, het gaat echt om een soort van onaantastbare waarde, een beloning die men voor zichzelf wilt reserveren na jarenlang hard werken. Een appeltje voor de dorst dat je voor je oude dag opspaart en dat je veilig wilt stellen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat je op zoek gaat naar manieren om dit spaargeld veilig te stellen en te beschermen tegen maatregelen van de overheid.
Sparen: is het beter om je geld onder de matras te bewaren?

Sparen: is het beter om je geld onder de matras te bewaren?

Is sparen eigenlijk nog wel aantrekkelijk, nu de spaarrentes zo laag zijn en de inflatie zo hoog? Dat is de vraag die veel spaarders zich stellen, zeker na de problemen rond de redding van de banken i…
Gepubliceerd door Verdanov op 16-11-2013, laatst gewijzigd op 20-11-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.