Verdanov » Specials » Cash geld

Voordelen en nadelen van contant geld

Voordelen en nadelen van contant geld Ondanks de snelle opkomst van elektronische betalingen en virtuele munten, blijft cash geld populair onder de bevolking. Het is handig en nuttig om kleine betalingen mee te doen en fooien te geven. Bovendien is het bestand tegen hackers en skimmers. Contanten blijven dan ook bepaalde troeven hebben waar elektronisch geld niet kan aan tippen. Welke voordelen en nadelen heeft cash geld zoal?

Cash geld vs. elektronisch geld

Geld bestaat er in vele vormen: munten en bankbiljetten die gebruikt worden als betaalmiddel, beleggingsmunten en elektronisch geld. Dankzij de pijlsnelle ontwikkeling van de technologie is vooral de laatste vorm van geld populair geworden: meer en meer betalingen worden elektronisch gedaan. Daarbovenop komt nog de razendsnelle opmars van elektronische, virtuele munten zoals Bitcoin, waardoor het klassieke contant geld minder en minder troeven lijkt te hebben in de economie. Maar is dat wel zo?

Contanten in huis nuttig?

Bovendien stimuleert de overheid alsmaar meer het verrichten van elektronische betalingen en raadt het mensen af om veel cash geld bij zich te dragen of in huis te hebben. Vooral de risico's van cash geld worden daarbij in de aandacht gebracht: de mogelijkheid van verlies, diefstal en inbraak waardoor je in een oogwenk een pak armer kan worden. Elektronisch geld daarentegen wordt vooral in een positief daglicht gesteld vermits je geld beter beschermd zou zijn. Toch kunnen ook bankkaarten en pincodes gestolen en misbruikt worden.

Contanten: blijvende voordelen

Paradoxaal genoeg blijft het gebruik van contanten standhouden in het dagelijks leven. Je doet betalingen met cash geld eenvoudigweg omdat het handig is. Voor kleine betalingen is het immers de moeite niet om je debetcard of je creditcard boven te halen. En hoe kan je bijvoorbeeld op restaurant een fooi geven als je geen cash geld in je zak hebt? Een andere opvallende evolutie is dat mensen tijdens een economische crisis net méér contanten in huis willen hebben. Tijdens een hevig woedende financieel-economische crisis vermindert het vertrouwen van de spaarder in de banken, en verliest ook de klassieke spaarrekening haar "aura" van absolute veiligheid.

Geld uitgeven of investeren

Aanvullend heeft de spaarder dan ook nog eens te lijden onder een hele lage rente waardoor hij of zij geneigd is om zijn geld uit te geven of te investeren. Tenslotte blijft cash geld een onmiskenbaar voordeel hebben in de discussie over het al dan niet afschaffen ervan. Want als er een algemene elektriciteitspanne komt of als hackers toeslaan op websites van banken is het altijd handig om nog wat extra geld achter de hand te hebben.
Cash geld op zak: hoeveel contanten mag je meenemen op reis?

Cash geld op zak: hoeveel contanten mag je meenemen op reis?

Cash geld blijft populair om in huis te hebben, zeker nadat de bankencrisis van 2008 bewees dat je bij een bank nooit helemaal zeker bent van je geld. Bovendien halen sommige mensen hun contanten van…
Cash geld: waar in huis contanten bewaren en verbergen?

Cash geld: waar in huis contanten bewaren en verbergen?

Cash geld lijkt voor sommige financieel-economische experts stilaan een verouderd concept. Binnenkort betalen we toch allemaal met onze smartphone, zegt men dan. De technologische evoluties op dat vla…
Contant betalen in België: regels voor cash aankopen

Contant betalen in België: regels voor cash aankopen

Cash betalen in België werd vanaf 2014 aan nieuwe regels onderworpen. De overheid meende zo een stap te zetten in de strijd tegen belastingfraude en het witwassen van zwart geld. Als je een grote aank…
Gepubliceerd door Verdanov op 18-01-2014, laatst gewijzigd op 03-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.