Verdanov » Specials » Crisis

Invloed en gevolgen voor economie en consument

Invloed en gevolgen voor economie en consument De economische crisis van eind 2008 was de grootste sinds die van de jaren dertig en drukte dan ook zijn stempel op het leven van alledag. De crisis leidde tot heelwat onzekerheid bij werkgevers en werknemers. De economische onstabiliteit zorgde ervoor dat bedrijven failliet gingen en werknemers ontslagen werden. De werkloosheid en de financiële onzekerheid zette de bevolking zwaar onder druk. Op welke manier kan een economische crisis invloed uitoefenen op de maatschappij in het algemeen en de consument in het bijzonder?

Positieve en negatieve gevolgen

In de Crisis-special komen de gevolgen van een crisis aan bod, zowel op positief als op negatief vlak. Want ja, er kunnen ook positieve gevolgen zijn verbonden aan de economische crisis. Hierbij worden verschillende termen die verband houden met de conjunctuur besproken, zoals recessie en depressie. Verder wordt ook de rol van de renteverlaging besproken wanneer er sprake is van een economische crisis. Pandemie, doubledip-recessie: het komt allemaal aan bod in deze Crisis-special.

Consument

Verder zijn er in de Crisis-special artikelen te vinden over de invloed van een crisis op de consument. Wat betekent de crisis voor de man of vrouw in de straat? Wat betekent het voor zijn of haar geld? We zijn er ons allemaal van bewust dat de crisis heerst als we naar de winkel gaan en beseffen dat de prijzen stijgen en dat ons salaris niet voldoende is om comfortabel van te leven. Banen die verloren gaan, bedrijven die moeten sluiten, besparingen die door de overheid worden doorgevoerd: de crisis slaat toe op zowat alle vlakken van de samenleving.

Wat doen bij een crisis?

Door de crisis zijn er meer mensen die in de schulden zijn terechtgekomen. Wat kan je doen om dit te vermijden, en hoe kan je financieel overleven in tijden van crisis. Je vindt in de Crisis-special onder meer enkele tips om schulden te vermijden en om het hoofd op financieel vlak boven water te houden. Maar ook de mogelijkheden op het vlak van beleggingen komen uitgebreid aan bod. Welke sectoren moet je als belegger in het oog houden in tijden van crisis?
Economie: hoe ernstig was de economische crisis van 2008?

Economie: hoe ernstig was de economische crisis van 2008?

De economische crisis van 2008 heeft de wereldeconomie verrast door haar grote omvang en haar algemeen karakter. Niet alleen de beurzen tuimelden wereldwijd naar beneden, maar ook de reële economie kr…
Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?

Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?

Sinds de globale economische crisis van eind oktober 2008 zijn economische termen schering en inslag in de actualiteit. Recessie, deflatie, depressie: het zijn maar enkele voorbeelden van begrippen di…
Gepubliceerd door Verdanov op 04-03-2010, laatst gewijzigd op 03-06-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.