Verdanov » Specials » Dividendbeleggen

Tips en info bij het beleggen in dividendaandelen

Tips en info bij het beleggen in dividendaandelen Dividendbeleggen is voor sommige beleggers zowat de hoogste vorm van beleggen. Dividenden kunnen je immers een aardig passief inkomen opleveren op de lange termijn. Op die manier kan je als belegger rijk worden van deze winstdeelnames in de bedrijven waarin je investeert. Dividendaandelen vinden en kopen is dan ook waar veel investeerders op de beurs naar streven. Waarop letten als je wilt beleggen in dividendaandelen? Hier volgen alvast enkele nuttige tips.

Dividenden: resultaat op de lange termijn

In de financiële wereld hebben dividenden een bijzondere vorm van prestige. Naast beleggers die mikken op het snelle succes van het kopen en verkopen van aandelen, heb je ook de beleggers die mikken op het succes van de lange termijn. Een van de manieren om resultaten op lange termijn te halen, is het incasseren van dividenden. Regelmatig dividenden ontvangen kan een hoogst interessante manier zijn om te genieten van een passief inkomen.

Een dividend als een beloning voor de aandeelhouders

Een dividend is in feite een beloning voor de aandeelhouders die investeren in een bedrijf. Wie een aandeel koopt van een bedrijf, stelt eigenlijk geld ter beschikking voor die onderneming om investeringen te doen, zoals bijvoorbeeld in innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Om de aandeelhouders daarvoor te belonen wordt dan ook vaak een dividend uitgekeerd, wat in feite een deelname is in de winst van het bedrijf.

Aandelen met een hoog dividendrendement

Wie zich richt op aandelen van bedrijven die een hoog dividend uitkeren, kan dus genieten van regelmatige inkomsten. Die inkomsten zijn een soort van rente op het aandeel. Hoe hoger het dividend per aandeel, hoe hoger het zogenaamde dividendrendement. De kunst is om aandelen met een hoog dividendrendement te vinden en aan te kopen. Op die manier kan je een hoger rendement halen dan bijvoorbeeld hoogrentende obligaties of termijndeposito's.

Waar kan je dividendaandelen vinden?

In deze Dividendbeleggen-Special vind je alvast meer info over het zoeken naar en het vinden van dividendaandelen. Dividendaandelen vind je bijvoorbeeld vaak in defensieve sectoren zoals telecombedrijven of nutsbedrijven. Maar toch is het steeds opletten, want bij tegenvallende resultaten kunnen bedrijven het dividend sterk verlagen of zelfs tijdelijk stopzetten. Waar je ook op moet letten bij dividendbeleggen, zijn de data. Het is bijvoorbeeld belangrijk om aandelen te kopen voor de zogenaamde "ex-dividend date". Koop je na deze datum, dan moet je mogelijk weer een jaar wachten tot de volgende uitkering van het dividend.

Dividenden binnenrijven: een "plezierig" passief inkomen

Dividendaandelen kunnen sommige investeerders op lange termijn rijk maken. Rijk worden met dividenden is bijvoorbeeld waar Warren Buffet en John Rockefeller in geslaagd zijn. Volgens Rockefeller, die beschouwd wordt als de rijkste man aller tijden, zijn dividenden een "plezierige" vorm van passief inkomen. Want van hem is de bekende uitspraak: "Do you know the only thing that gives me pleasure? It's to see my dividends coming in". (Bron: Wikipedia).