Verdanov » Specials » Geldtips

Tips om je geld en je financiële rekeningen te beheren

Tips om je geld en je financiële rekeningen te beheren Om in tijden van crisis financieel gezond te blijven, is een goed geldbeheer noodzakelijk. Je budget effectief beheren is nochtans niet eenvoudig: het komt er op aan om een overzicht te bewaren over je inkomsten en uitgaven en te kijken waar je je financiële prioriteiten legt. Zo ga je best geen lening aan voor dingen die je niet echt nodig hebt, en hou je best wat geld over om te sparen. Hoe bewuster je je geld beheert, hoe kleiner de kans op schulden. En daarbij is het belangrijk om het verschil tussen activa en passiva goed te begrijpen. Hier volgen enkele nuttige geldtips.

Hoe je geld goed beheren?

Het is niet voor iedereen weggelegd om zijn maandelijks budget op een effectieve manier te beheren. Sommige mensen hebben een gat in hun hand en geven het verdiende geld meteen weer uit. Toch is het goed om toch een zekere discipline aan te houden als je financieel gezond wilt blijven. In deze Geldtips-special vind je interessante artikelen over de basisvereisten voor een effectief geldbeheer. Deze informatie over een degelijk budgetbeheer wordt aangevuld met geldtips om financiële problemen en schulden te vermijden.

Bankrekeningen beheren

Verder vind je in de Geldtips-special informatie over de manieren waarop je je geld efficiënt kan beheren. In de artikelen wordt uitgelegd welke voordelen de verschillende financiële rekeningen kunnen bieden, zoals de spaarrekening, de termijnrekening en de zichtrekening of betaalrekening. Om financieel zonder zorgen te blijven, is het belangrijk om een zekere orde aan te brengen tussen al je rekeningen. Vooral als je ook aan de lange termijn denkt, is een regelmatige aanvulling van je spaarrekening erg nuttig. In deze special wordt uitgelegd hoe je efficiënt kan sparen.

Overzicht maken van je kosten

Een goed geldbeheer is ook een kwestie van kosten sparen: daarom enkele tips om zuinig te zijn als het aankomt op het beheer van je rekeningen. Niet toevallig zijn meer en meer mensen sinds de crisis opnieuw begonnen met het huishoudboekje waarin ze al hun uitgaven en kosten in neer schrijven. Op die manier heb je een goed overzicht van wat je uitgeeft en van wat er binnenkomt. Het is pas als je weet hoeveel je uitgeeft dat je kan beginnen te kijken waar je kan besparen. Ook het verschil tussen activa en passiva is cruciaal om te begrijpen hoe je je vermogen efficiënt kan beheren én vergroten.

Uit de schulden blijven

Voor veel mensen met een laag inkomen is het moeilijk om uit de schulden te blijven. Het is natuurlijk moeilijker om financieel overeind te blijven als er minder inkomsten zijn. Toch hoef je ook hier niet te wanhopen als je tot deze categorie behoort. Net als in het rood gaan, kan ook in de schulden terechtkomen vermeden worden als je op enkele dingen let. In deze special meer uitleg hierover.
Geldbeheer: wat is het verschil tussen activa en passiva?

Geldbeheer: wat is het verschil tussen activa en passiva?

Bij het beheren van je geld is het belangrijk dat je een onderscheid maakt tussen inkomsten en uitgaven, en ook tussen activa en passiva. Dit maakt de essentie uit van geldbeheer. Activa zijn goederen…
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als Nederlander

Lenen zonder BKR: geld lenen in België als Nederlander

Nederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR genoteerd te worden. In België kan je immers een lening aangaan zonder BKR-toetsin…
Gepubliceerd door Verdanov op 26-10-2010, laatst gewijzigd op 13-11-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.cashwijzer.nl/7-veelgemaakte-fouten-in-geldbeheer/, bezocht op 28/05/2015.
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Geld, bezocht op 28/05/2015.