Oorzaken, oplossingen en tips bij plasklachten
Plasproblemen kunnen je normale dagelijkse activiteiten ernstig belemmeren. Pijn hebben bij het plassen, of vaak en kleine hoeveelheden urine plassen zijn klachten die erg vervelend kunnen zijn. Ook nachtelijk plassen is een vaak gehoorde klacht. Bij mannen ligt de prostaat vaak aan de basis van dergelijke klachten, terwijl bij vrouwen de blaasontsteking een vaak voorkomende oorzaak is. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van plasproblemen, en welke mogelijkheden zijn er zoal op het vlak van behandeling?
Plasklachten
Voor de doorsnee gezonde mens is zonder ongemakken naar het
toilet kunnen gaan al even normaal als kunnen eten en drinken. Dit lijken allemaal vanzelfsprekende activiteiten waar je je nauwelijks bewust van bent als je er geen hinder bij ondervindt. Je gaat er pas bij stilstaan als er problemen opduiken die de "normale" handelingen van de spijsvertering en de verwerking van afvalstoffen bemoeilijken. Klachten bij het plassen zijn daar een voorbeeld van. Wanneer er afwijkingen optreden in de productie of afvoer van urine kunnen plasklachten ontstaan die de kwaliteit van je dagelijks leven erg kunnen verminderen. Er kan zelfs pijn optreden bij het doen van je "kleine boodschap".
Moeilijkheden bij het plassen
Moeilijk kunnen plassen, vaak en kleine hoeveelheden moeten plassen, of 's nachts vaak wakker worden om naar het toilet te gaan: het zijn allemaal voorbeelden van typische plasklachten. Plasklachten kunnen met meerdere oorzaken te maken hebben, en zowel man als vrouw kunnen er last van hebben. Bij mannen zal er in de eerste plaats aan prostaatproblemen gedacht worden bij afwijkingen in het plaspatroon. Bij vrouwen is de
blaasontsteking dan weer een relatief vaak voorkomend probleem als je het vergelijkt met de mannelijke bevolking. Vrouwen hebben in het algemeen vaker last van een blaasontsteking dan mannen.
Lichamelijke of mentale oorzaak?
Toch moet er ook aan mentale oorzaken gedacht worden in het geval van plasklachten. Iemand die 's nachts bijvoorbeeld vaak moet opstaan om te gaan plassen kan ook last hebben van een psychologisch probleem. Teveel piekeren, je zorgen maken om de toekomst, of stress ontwikkelen kunnen er de oorzaak van zijn dat je wakker wordt. Naar het toilet gaan kan dan iets zijn dat je doet zonder dat de fysieke noodzaak echt aanwezig is. Door middel van anamnese kan je arts je helpen om de juiste oorzaak te vinden van je
nachtelijk plassen, aangevuld met verder medisch onderzoek. Daarna kunnen oplossingen voor je plasklachten gevonden worden.