Verdanov » Specials » Plasproblemen

Oorzaken, oplossingen en tips bij plasklachten

Oorzaken, oplossingen en tips bij plasklachten Plasproblemen kunnen je normale dagelijkse activiteiten ernstig belemmeren. Pijn hebben bij het plassen, of vaak en kleine hoeveelheden urine plassen zijn klachten die erg vervelend kunnen zijn. Ook nachtelijk plassen is een vaak gehoorde klacht. Bij mannen ligt de prostaat vaak aan de basis van dergelijke klachten, terwijl bij vrouwen de blaasontsteking een vaak voorkomende oorzaak is. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van plasproblemen, en welke mogelijkheden zijn er zoal op het vlak van behandeling?

Plasklachten

Voor de doorsnee gezonde mens is zonder ongemakken naar het toilet kunnen gaan al even normaal als kunnen eten en drinken. Dit lijken allemaal vanzelfsprekende activiteiten waar je je nauwelijks bewust van bent als je er geen hinder bij ondervindt. Je gaat er pas bij stilstaan als er problemen opduiken die de "normale" handelingen van de spijsvertering en de verwerking van afvalstoffen bemoeilijken. Klachten bij het plassen zijn daar een voorbeeld van. Wanneer er afwijkingen optreden in de productie of afvoer van urine kunnen plasklachten ontstaan die de kwaliteit van je dagelijks leven erg kunnen verminderen. Er kan zelfs pijn optreden bij het doen van je "kleine boodschap".

Moeilijkheden bij het plassen

Moeilijk kunnen plassen, vaak en kleine hoeveelheden moeten plassen, of 's nachts vaak wakker worden om naar het toilet te gaan: het zijn allemaal voorbeelden van typische plasklachten. Plasklachten kunnen met meerdere oorzaken te maken hebben, en zowel man als vrouw kunnen er last van hebben. Bij mannen zal er in de eerste plaats aan prostaatproblemen gedacht worden bij afwijkingen in het plaspatroon. Bij vrouwen is de blaasontsteking dan weer een relatief vaak voorkomend probleem als je het vergelijkt met de mannelijke bevolking. Vrouwen hebben in het algemeen vaker last van een blaasontsteking dan mannen.

Lichamelijke of mentale oorzaak?

Toch moet er ook aan mentale oorzaken gedacht worden in het geval van plasklachten. Iemand die 's nachts bijvoorbeeld vaak moet opstaan om te gaan plassen kan ook last hebben van een psychologisch probleem. Teveel piekeren, je zorgen maken om de toekomst, of stress ontwikkelen kunnen er de oorzaak van zijn dat je wakker wordt. Naar het toilet gaan kan dan iets zijn dat je doet zonder dat de fysieke noodzaak echt aanwezig is. Door middel van anamnese kan je arts je helpen om de juiste oorzaak te vinden van je nachtelijk plassen, aangevuld met verder medisch onderzoek. Daarna kunnen oplossingen voor je plasklachten gevonden worden.
Bloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassen

Bloed in de urine: oorzaken & behandeling van bloedplassen

Het is een erg vervelend en verontrustend gevoel als je opeens merkt dat er bloed in je plas zit. Bloedplassen kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de ernst erg kan verschillen. Doorgaans heeft…
Pijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tips

Pijn bij het plassen bij de man: oorzaken, behandeling, tips

Pijn bij het plassen kan samengaan met een branderig, stekend gevoel dat erg hinderlijk is. Plasklachten bij de man kunnen ook bijkomende symptomen veroorzaken, afhankelijk van de oorzaak van het prob…
Nachtelijk plassen: oorzaken, behandeling & tips

Nachtelijk plassen: oorzaken, behandeling & tips

's Nachts vaak moeten opstaan om te gaan plassen: is dat normaal? Dat vragen veel mensen zich af die vaak wakker worden om te urineren. Een nachtelijk toiletbezoek kan je slaap erg verstoren waardoor…
Prostaat: symptomen & behandeling van prostaatproblemen

Prostaat: symptomen & behandeling van prostaatproblemen

Prostaatklachten kunnen voor de man een sterke aanslag betekenen op de levenskwaliteit. Problemen aan de prostaat kunnen onder meer leiden tot plasproblemen en hinder op psychologisch en relationeel v…
Pijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandeling

Pijn bij het plassen bij de vrouw: oorzaken & behandeling

Pijn bij het plassen is een probleem waar een heleboel vrouwen regelmatig last van hebben. Plasklachten bij de vrouw bestaan onder meer uit het ervaren van een pijnlijk stekend gevoel dat ook branderi…
Plasproblemen: is je plas ophouden ongezond voor de blaas?

Plasproblemen: is je plas ophouden ongezond voor de blaas?

Iedereen heeft zich wel eens in een situatie bevonden waarin het praktisch niet mogelijk was om te gaan plassen. Je plas ophouden was dan de enige oplossing omdat je geen andere keuze had. Denk bijvoo…
Angst om te plassen? Tips tegen plasangst of verlegen blaas

Angst om te plassen? Tips tegen plasangst of verlegen blaas

Hoe meer je ervoor vreest dat het niet zal lukken, hoe groter de kans dát het ook mislukt. Dat is een belangrijke vaststelling voor tal van fobieën, en dat geldt ook voor plasfobie. Plasangst of "verl…
Blaasontsteking: oorzaken, risicofactoren & behandeling

Blaasontsteking: oorzaken, risicofactoren & behandeling

Samen met de nieren en de plasbuis behoort de blaas tot de urinewegen van het lichaam. Een probleem aan een van deze urinewegen kan leiden tot symptomen aan andere urinewegen. Blaasontsteking uit zich…
Gepubliceerd door Verdanov op 11-09-2014, laatst gewijzigd op 22-10-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/plasproblemen/item42621