Verdanov » Specials » Gewichtsproblemen oplossen

Tips bij problemen met je gewicht

Tips bij problemen met je gewicht Gewichtsproblemen oplossen lijkt op het eerste zicht een eenvoudige zaak. Mensen met overgewicht krijgen de raad om simpelweg minder te eten maar zo eenduidig liggen de zaken uiteraard niet. Al te sterke afwijkingen van de body-mass index (BMI), zowel naar boven als naar beneden, worden best opgevangen door middel van een aangepast dieet. Op die manier kan je zowel overgewicht als ondergewicht bestrijden. Welke tips kunnen nog zoal nuttig zijn bij de behandeling van gewichtsproblemen?

Body Mass Index (BMI)

Het lichaamsgewicht is een van de criteria waarmee de gezondheid van iemand gemeten wordt. Als je teveel weegt kan je risico's op bepaalde ziekten gaan ontwikkelen, net zoals een te laag gewicht je weerstand kan aantasten. Bij het bepalen van een gezond lichaamsgewicht speelt de body-mass index (BMI) een belangrijke rol: dat is de verhouding tussen je lichaamsgewicht en je lengte.

Gewicht verliezen: goed of slecht?

In de body-mass index worden sterke afwijkingen van het gemiddelde als ongezond beschouwd. Het verliezen van gewicht kan goed zijn als je meer naar het gemiddelde neigt, bijvoorbeeld na een dieet. Maar gewicht verliezen kan ook slecht zijn als je gemiddelde te laag is. Een voorbeeld hiervan is wanneer iemand veel kilo's heeft verloren omwille van een chronische ziekte.

Diëten bij overgewicht

Overgewicht en de mogelijk negatieve gevolgen voor je gezondheid kunnen de perfecte reden zijn om een dieet te beginnen. Overtollige kilo's kwijtraken wordt dan een doel om er beter uit te zien, om je zelfvertrouwen op te krikken en vooral om gezonder te worden. Voor veel zwaarlijvige mensen wordt diëten een obsessie waarbij ze alle mogelijke manieren uitproberen en testen op efficiëntie: denk bijvoorbeeld aan het gebruik van light producten, het ondergaan van een detox dieet, of zelfs het laten uitvoeren van een maagverkleinende operatie.

Aansterken bij ondergewicht

Aan de andere kant van het gemiddelde situeert zich dan weer het tegenovergestelde probleem: ondergewicht. Ondergewicht manifesteert zich niet altijd als een probleem; sommige mensen zijn van nature mager en slank maar kunnen perfect functioneren zonder gezondheidsproblemen. Een te sterk ondergewicht door ziekte kan opgevangen door middel van tips om aan te sterken en te verdikken.
Gewicht aankomen en aansterken bij ondergewicht: tips

Gewicht aankomen en aansterken bij ondergewicht: tips

Dat er mensen zijn die gewicht willen aankomen kan op het eerste zicht een beetje raar lijken. Als we van een dieet spreken, is het meestal om af te slanken. Toch kan het soms gepast zijn om te verdik…
Maagverkleining: voedingstips voor je gewicht na de operatie

Maagverkleining: voedingstips voor je gewicht na de operatie

Zwaarlijvige mensen vinden vaak een oplossing voor obesitas dankzij een maagoperatie, waardoor de bijhorende gezondheidsrisico's beperkt kunnen worden. Een maagverkleining maakt dat je minder voedsel…
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieet

Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieet

Een van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt onder meer gekenmerkt door een ontgifting van je lichaam. Door te detoxen ga je gi…
Gepubliceerd door Verdanov op 03-06-2014, laatst gewijzigd op 16-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.gezondheid.be
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Queteletindex