Verdanov » Specials » Hoest overzicht

Soorten hoest, tips, middeltjes & behandeling

Soorten hoest, tips, middeltjes & behandeling Hoesten tot je een schorre keel hebt, kuchen tot je er moe van wordt: het kan erg vervelend zijn als je geteisterd wordt door een verkoudheid of een keelontsteking. Hoesten is een natuurlijke neiging die je maar moeilijk kan onderdrukken en na verloop van tijd erg vermoeiend kan worden. Bovendien kan je keel na verloop van tijd geïrriteerd en pijnlijk aanvoelen. Sommige mensen die last hebben van een ernstige aandoening kunnen ook bloed of slijm ophoesten. Welke tips en middeltjes kunnen nuttig zijn om die vervelende hoest tegen te gaan?

Hoesten: vermoeiend en irritant

Een verkoudheid die maar niet over lijkt te gaan, een kriebelhoest omwille van een irritatie of allergie, of een chronische rokershoest: het zijn allemaal voorbeelden van die vervelende natuurlijke aandrang die hoesten is. Hoesten is zoals niezen of geeuwen: je kan het niet tegenhouden. Net daarom kan het op de lange duur zo vermoeiend zijn. Altijd maar weer opnieuw moet je vanuit je borstkas die beweging uitvoeren die leidt tot het hoesten. Alleen al deze inspanning kan erg vermoeiend zijn als je het vaak moet doen, en tegelijk kan een onophoudelijke irritatie van de keel leiden tot keelpijn.

Oorzaken en ernst

Er zijn verschillende soorten hoest die qua ernst ook weer sterk kunnen uiteenlopen. Een ontsteking van de luchtwegen kan bijvoorbeeld samengaan met hoesten, kuchen en niezen en moet soms met antibiotica behandeld worden. Sommige mensen hebben heel regelmatig last van hoestklachten omwille van een overgevoeligheid, denk bijvoorbeeld aan een reactie op giftige stoffen als sigarettenrook of luchtvervuiling. Samen met de hoest kunnen er symptomen optreden die bijkomende aandacht vergen: zo moet bijvoorbeeld voorzichtig omgesprongen worden met deze klachten wanneer er bloed of slijm opgehoest wordt.

Hoesten: remedies

Remedies tegen hoest kunnen heel specifiek tegen de betreffende symptomen gericht zijn. Heb je last van een infectie in de keel of heb je het gevoel dat er veel slijm vastzit? In dat geval zijn er middeltjes mogelijk die daar gericht op werken. Hoestsiropen met broomhexine of acetylcysteïne hebben hun nut al vaak bewezen om slijm te helpen losmaken waardoor de algemene klachten van hoest verlicht worden. Maar ook klassieke middeltjes als citroenthee en keelpastilles kunnen je hoestprobleem al aardig verhelpen in lichte gevallen. In ernstige gevallen zijn eventueel pijnstillers (paracetamol, codeïne) mogelijk waardoor kuchen en hoesten minder pijnlijk zal aanvoelen. In deze Special alvast een overzicht met meer uitleg over de hoest en middeltjes om ertegen op te treden.
Slijm in de keel: oorzaken, behandeling & tips bij keelslijm

Slijm in de keel: oorzaken, behandeling & tips bij keelslijm

Keelslijm kan samengaan met een branderig, prikkend gevoel in de keel dat maar niet lijkt weg te gaan. Daarom ga je je keel schrapen, kuchen en hoesten om dat vervelende slijm, dat aanvoelt als een br…
Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijn

Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijn

In de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wordt 's winters meer op de proef gesteld waardoor ziektekiemen makkelijker voor el…
Gepubliceerd door Verdanov op 26-05-2015, laatst gewijzigd op 16-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.