Verdanov » Specials » Hoofdpijn bestrijden

Tips tegen migraine en andere hoofdpijn

Tips tegen migraine en andere hoofdpijn Soms overvalt je een zo zware hoofdpijn dat je er helemaal gek van wordt. De pijn aan je hoofd maakt je sneller moe en doet je je interesse in normale activiteiten verliezen. Vaak is het moeilijk om de precieze oorzaak van hoofdpijn te achterhalen, denk bijvoorbeeld aan migraine. Toch kan je migraine bestrijden met pijnstillers en een aangepaste voeding. Welke verschillende soorten hoofdpijn zijn er zoal, en welke tips kunnen nuttig zijn bij de behandeling ervan?

Bonkende pijn aan het hoofd

Zowat iedereen heeft wel eens last gehad van vervelende pijn aan het hoofd, in de volksmond ook wel "koppijn" genoemd. Zeurende, bonkende, bonzende en stekende koppijn zijn maar enkele voorbeelden van eigenschappen waarmee mensen hun hoofdpijn beschrijven. Je voelt je slap, je bent snel moe en je hebt het moeilijk om je voor dingen of mensen te interesseren. Precies omdat hoofdpijn niet zichtbaar is, is het voor een buitenstaander vaak moeilijk te begrijpen dat je er zo een last van hebt.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is er in verschillende soorten en op verschillende niveau's, gaande van een lichte vermoeidheidshoofdpijn tot een ernstige migraine, waarbij het je duizelig voor de ogen wordt. Als je een nachtje bent doorgezakt en teveel hebt gedronken, dan weet je de volgende dag wel waar die bonkende hoofdpijn vandaan komt. Maar in veel gevallen is de oorzaak van hoofdpijn moeilijker te bepalen en daardoor ook moeilijker te behandelen. In deze Hoofdpijn-Special vind je een overzicht van de mogelijke oorzaken van hoofdpijn.

Migraine

Migraine is een van de zwaarst mogelijke soorten van hoofdpijn. In deze Special wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de oorzaken, aan de zogenaamde triggers en aan mogelijke remedies van migraine. Migraine is voor sommige mensen een zware last die in acute gevallen ondraaglijke pijn veroorzaakt. In het bijzonder voor deze soort van hoofdpijn worden ook tips gegeven op het vlak van voeding.

Behandeling hoofdpijn

Hoofdpijn kan behandeld worden met aangepaste medicijnen, waarvan het klassieke aspirientje allicht het meest bekende voorbeeld is. In deze Hoofdpijn-Special wordt het aspirientje specifiek in de schijnwerpers geplaatst waarbij haar rol als bestrijdingsmiddel tegen hoofdpijn wordt beschreven. Voorts zijn ook pijnstillers als paracetamol efficiënt als het aankomt op een goede behandeling van hoofdpijn. Wel moet er bij gebruik van pijnstillers steeds rekening gehouden worden met een gematigde inname, zodat afhankelijkheid vermeden wordt.
Ben je vaak duizelig? Oorzaken en behandeling duizeligheid

Ben je vaak duizelig? Oorzaken en behandeling duizeligheid

Duizelig zijn overkomt iedereen wel eens: je bent te snel rechtgestaan na langdurig zitten, of je hebt te weinig gedronken bij een fysieke inspanning. Maar er kunnen ook andere aandoeningen aan de bas…
Pijnstiller paracetamol: gebruik, dosis & bijwerkingen

Pijnstiller paracetamol: gebruik, dosis & bijwerkingen

Paracetamol is een effectief medicijn dat al jaren algemeen aanvaard wordt als pijnstillend en koortswerend geneesmiddel. Het is een pijnstiller die onder meer gebruikt wordt tegen lichte pijn zoals h…
Migraine: oorzaken, "triggers", behandeling & middeltjes

Migraine: oorzaken, "triggers", behandeling & middeltjes

Migraine is een aandoening die je dagelijkse activiteiten danig kan verstoren. De bonzende hoofdpijn van een migraineaanval is echt geen pretje als je er op regelmatige basis last van hebt. Je kan mig…
Hoofdpijn na alcoholgebruik? Tips om een kater te vermijden

Hoofdpijn na alcoholgebruik? Tips om een kater te vermijden

Met bonkende hoofdpijn wakker worden na een avondje stappen: dat is het herkenbare gevoel van de kater waar de meesten van ons wel eens last van hebben gehad. Ook misselijkheid, buikpijn en diarree zi…
Gepubliceerd door Verdanov op 22-05-2014, laatst gewijzigd op 17-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsnet.nl