Verdanov » Specials » Ijzerproblemen behandelen

Tips bij de behandeling van ijzertekort en ijzeroverschot

Tips bij de behandeling van ijzertekort en ijzeroverschot IJzer is een erg belangrijke stof om het lichaam optimaal te laten functioneren. Als er een ijzerprobleem optreedt, dan kan dat gevolgen hebben voor spieren en organen. Erg vervelende symptomen als duizeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen kunnen dan het gevolg zijn. Zowel een ijzertekort als een teveel aan ijzer kunnen opgevangen worden met een aangepast dieet. Met welke tips moet je rekening houden bij de behandeling van ijzertekort en ijzeroverschot?

Bloedonderzoek bij ijzerproblemen

IJzerproblemen manifesteren zich soms erg opvallend waardoor er tal van symptomen gaan optreden. Maar evengoed kan een probleem met je ijzerniveau latent aanwezig zijn en treedt het pas op de voorgrond bij een bloedonderzoek. Dankzij een medische bloedanalyse kan de behandelende arts heel gedetailleerd je ijzerwaarden bepalen. De parameters die onderzocht worden zijn ijzer (Ferrum) en de voorraad aan ijzer waarover het lichaam beschikt (Ferritine). Een niveau aan ijzer dat zich onder de minimumwaarden of boven de maximumwaarden van deze twee parameters bevindt, wijst op een ijzerafwijking.

IJzer: tekort of overschot

Het ijzerprobleem dat het meeste symptomen veroorzaakt is ongetwijfeld ijzertekort. IJzertekort is een afwijking die met zich meebrengt dat het lichaam bepaalde functies niet optimaal kan uitvoeren. Daardoor zal het symptomen gaan ontwikkelen zoals duizeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. IJzer is zo belangrijk voor het lichaam dat een ernstig ijzertekort je afweer kan verzwakken waardoor de kans op ziektes vergroot. Daarom is het cruciaal dat het tekort aan ijzer binnen de kortste keren weer wordt aangevuld om het lichaam niet verder te verzwakken. Van de andere kant kan ook een ijzeroverschot een probleem vormen.

Aangepast dieet: voedingstips

Net als ijzertekort kan ook ijzeroverschot behandeld worden met aangepaste voeding. Een ijzeraanvullend of een ijzerarm dieet kunnen op dat vlak op de lange termijn effectief zijn. Een teveel aan ijzer kan bovendien opgevangen worden door middel van de klassieke methode van de aderlating, waarbij overbodig ijzer het lichaam kan verlaten. In deze IJzerproblemen-Special vind je een overzicht van voedingstips om je ijzertekort aan te vullen en je ijzeroverschot in te perken. Bijkomend zullen ook ijzersupplementen (zowel in pilvorm als in de vorm van injecties) onder de aandacht gebracht worden.
Gepubliceerd door Verdanov op 11-12-2014, laatst gewijzigd op 03-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.