Verdanov » Specials » Inflatie
Nuttige info en tips over geld, economie en gezondheid

Tips voor je geld bij een inflatoire economie

Tips voor je geld bij een inflatoire economie Inflatie is een minder gevreesde economische situatie dan bijvoorbeeld deflatie. Toch mogen ook de gevolgen van inflatie voor de modale burger niet onderschat worden. Een inflatoire economie die voortdurend de waarde van je spaargeld wegvreet, is een doorn in het oog van menig spaarder. Tegelijk worden de prijzen duurder en daalt je koopkracht. In deze Special vind je alvast nuttige info met tips om je vermogen te beschermen tegen een sluipende inflatie.

Het verschil tussen inflatie en deflatie

Deflatie en inflatie lijken op het eerste zicht twee ingewikkelde economische begrippen, maar zijn het makkelijkst te begrijpen als elkaars tegengestelden. Waar bij deflatie het volume aan geld en krediet in een economie is gekrompen, is dat bij inflatie sterk gestegen. Bij inflatie is de geldhoeveelheid groter geworden, net als het volume aan verstrekte kredieten. Omdat bij inflatie een grotere hoeveelheid geld een kleinere hoeveelheid aan goederen najaagt, stijgen de prijzen van die goederen. Dit is een logisch gevolg van de wetten van vraag en aanbod.

Inflatie is slecht voor je spaargeld

Stijgende prijzen van consumptiegoederen lijken een slechte zaak voor de consument, vermits deze alsmaar minder voor zijn geld zal kunnen kopen. Door die geldontwaarding hinkt het salaris van de modale burger achterop bij een voortdurend naar omhoog schrijdend prijsniveau. De meeste mensen hebben dan ook doorgaans de indruk dat alles "weer eens duurder is geworden". Bij inflatie daalt de waarde van je geld, wat dus ook slecht nieuws is voor je spaarrekening. Zeker wanneer de spaarrente lager is dan het inflatiepercentage, lijd je verlies met je spaargeld.

Je geld beschermen tegen een inflatoire economie

Een economie waarin de prijzen voortdurend stijgen betekent een vermindering van je koopkracht doordat je voor hetzelfde geld steeds minder producten kan kopen. Om je vermogen te beschermen tegen een inflatoire economie zijn er verschillende mogelijkheden. Als je rekening houdt met enkele tips kan je ervoor zorgen dat je de negatieve gevolgen van inflatie beperkt. Voorwaarde is dat je voortdurend op de hoogte blijft van eventuele stijgingen van het inflatiepercentage en dalingen van de rentes op spaarrekeningen. In deze Inflatie-Special vind je alvast enkele nuttige tips.
Geld: hoe kan je je vermogen beschermen tegen inflatie?

Geld: hoe kan je je vermogen beschermen tegen inflatie?

Inflatie is een algemene stijging van de prijzen waardoor je geld minder waard wordt. Als het inflatiepercentage hoger is dan de rente op je spaarrekening, dan maak je verlies op je spaargeld. Toch zi…
Economische crisis en inflatie: tips voor je geld

Economische crisis en inflatie: tips voor je geld

Bij een economische crisis is het voor veel mensen niet makkelijk om financieel te overleven. Door de inflatie vermindert je kapitaal in waarde en zal je alsmaar minder goederen kunnen kopen voor je g…
Geldbeheer: tips om met je geld om te gaan bij inflatie

Geldbeheer: tips om met je geld om te gaan bij inflatie

Geld beheren is sowieso al niet makkelijk en zeker in tijden van crisis en inflatie is het extra moeilijk om financieel te overleven. In 2011 stegen bijvoorbeeld de prijzen van grondstoffen zoals olie…
Gepubliceerd door Verdanov op 13-06-2014, laatst gewijzigd op 29-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.moneytalk.be
  • http://www.wikifin.be/nl/themas/sparen-en-beleggen/sleutelvragen/geld-en-tijd
  • www.goudportal.nl
  • www.econoshock.be
Schrijf mee!