Verdanov » Specials » Keelproblemen behandelen

Oorzaken, symptomen en tips bij aandoeningen aan de keel

Oorzaken, symptomen en tips bij aandoeningen aan de keel Pijn in de keel, hoesten, kuchen en slijm produceren: het zijn allemaal mogelijke symptomen van keelaandoeningen. Keelproblemen manifesteren zich vaak als een symptoom van een onderliggend probleem zoals een bacteriële infectie, griep of keelkanker. Vaak voel je een branderig, prikkend gevoel en een zogenaamde "brok in de keel". Afhankelijk van de symptomen zal de arts de juiste diagnose stellen en kiezen voor een geschikte behandeling. Wat zijn de belangrijkste oorzaken van aandoeningen aan de keel, en welke tips zijn nuttig bij de behandeling ervan?

Pijn aan de keel

Langs de keel brengen we voedingsstoffen, met andere woorden energie, ons lichaam binnen, en dit via eten en drinken. Bij een keelprobleem kan die activiteit in het gedrang komen. Want het doorslikken van voedsel kan bijvoorbeeld erg pijnlijk zijn als je pijn aan de keel hebt, of wanneer je te maken hebt met het gevoel van de "brok in de keel". Samengaand met keelpijn kunnen tal van symptomen op de voorgrond treden die erg vervelend kunnen zijn bij het eten, drinken, slikken en zelfs praten. Een branderig gevoel dat tevens als prikkend ervaren wordt, kan bijvoorbeeld maken dat je voortdurend je keel gaat schrapen.

Symptomen en oorzaken

Keelaandoeningen kunnen vrij divers zijn qua oorzaak: vaak gaat het om een klassieke verkoudheid die je keelpijn bezorgt, eventueel uitlopend in een keelontsteking of griep. Afhankelijk van de symptomen zal de arts de juiste diagnose maken, want een keelprobleem kan mild zijn maar ook ernstig, denk bijvoorbeeld aan een keelholte die er bloedrood uitziet. Naast de vaak voorkomende symptomen hoesten en kuchen kunnen aandoeningen aan de keel ook slijm met zich meebrengen. Dit slijm kan in allerlei kleuren voorkomen en zorgt doorgaans voor een vieze smaak in de mond.

Behandeling van keelproblemen

Keelproblemen kunnen op verschillende manieren behandeld worden, waarbij de therapie afhankelijk is van de oorzaak. Een lichte verkoudheid met irritatie van de keel kan al gemilderd worden door natuurlijke middeltjes of hoestdrankjes, terwijl een ernstige keelontsteking al een behandeling met antibiotica kan vereisen. In zeer ernstige gevallen kan keelkanker de oorzaak zijn van de ontwikkelde symptomen. In deze Keelproblemen-Special vind je alvast een overzicht van specifieke keelaandoeningen met uitgebreide info over de symptomen die ze met zich meebrengen en een voorstel tot behandeling ervan.
Slijm in de keel: oorzaken, behandeling & tips bij keelslijm

Slijm in de keel: oorzaken, behandeling & tips bij keelslijm

Keelslijm kan samengaan met een branderig, prikkend gevoel in de keel dat maar niet lijkt weg te gaan. Daarom ga je je keel schrapen, kuchen en hoesten om dat vervelende slijm, dat aanvoelt als een br…
Kanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkanker

Kanker in de keel: symptomen & behandeling van keelkanker

Heb je een zweertje achteraan in de mond dat pijnlijk aanvoelt en maar niet verdwijnt? Laat je dan voor alle zekerheid eens testen om er zeker van te zijn dat het niet gaat om keelkanker. Keelkanker k…
Wat doen tegen een droge keel? Oorzaken, behandeling & tips

Wat doen tegen een droge keel? Oorzaken, behandeling & tips

Heb jij ook soms last van dat vervelende, droge gevoel in de keel, en wil je voortdurend slikken of je keel schrapen? Dan is het van belang om naar de precieze oorzaken van dit symptoom op zoek te gaa…
Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijn

Pijn in de keel: oorzaken, symptomen & behandeling keelpijn

In de koude winterperiode verschijnt bij veel mensen die vervelende keelpijn weer op het voorplan. Het immuunsysteem wordt 's winters meer op de proef gesteld waardoor ziektekiemen makkelijker voor el…
Gepubliceerd door Verdanov op 22-12-2014, laatst gewijzigd op 05-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.verkouden.nl/slijm.html