Verdanov » Specials » Klimaatproblemen

Veranderingen in klimaat, milieu en omgeving

Veranderingen in klimaat, milieu en omgeving De opwarming van de aarde heeft de laatste jaren geleid tot warmere zomers en mildere winters. Ons relatief koude klimaat dat ervaren wordt als vochtig en guur ondervindt meer en meer de gevolgen van veranderingen in het klimaat. De gemiddelde temperaturen gaan in stijgende lijn terwijl tropische temperaturen in de zomer geen uitzondering meer zijn. Het wordt dé grote ecologische uitdaging van de toekomst om het milieu en de natuurlijke energiebronnen zodanig te exploiteren dat ook toekomstige generaties nog kunnen genieten van de voordelen van Moeder Aarde.

Ons koude klimaat

Nederland en België kunnen door hun ligging genieten van een vrij aangenaam, gematigd zeeklimaat. De lage landen hebben vier seizoenen met relatief milde winters en aangename zomers. Toch ervaren veel mensen ons klimaat als vrij koud, vochtig en guur en zijn ze maar wat blij als ze hun vakantie in een zuiders land kunnen beleven. Over het algemeen is het klimaat in West-Europa gezegend met een hoge luchtvochtigheid, weinig zonlicht en veel regen. Om die reden zijn er ook een heleboel mensen die in de koude seizoenen overwinteren in een land met een warmer klimaat. Toch lijkt het erop dat het klimaat in het algemeen warmer en warmer aan het worden is.

Opwarming van de aarde

De gemiddelde temperaturen stijgen, en dit niet alleen bij ons, maar over de hele aardbol. Oudere mensen kunnen ervan meespreken: velen onder hen vinden dat de zomers alsmaar heter worden en de winters alsmaar zachter. Subtropische temperaturen 's zomers zijn geen uitzondering meer terwijl de lente alsmaar vroeger lijkt te beginnen. Dit alles heeft er mee te maken dat er een evolutie aan de gang is waardoor het klimaat aan het opwarmen is. Hoewel wetenschappers over hierover nog vaak in discussie gaan, wordt de opwarming van het klimaat meer en meer als een vaststaand feit beschouwd. Klimaatproblemen als deze werden veroorzaakt door een steeds verdergaande uitputting van de natuurlijke energiebronnen door de mens.

Klimaatproblemen oplossen: een uitdaging

De wereldbevolking blijft in stijgende lijn gaan wat ertoe leidt dat er alsmaar meer energie nodig is om ieder mens een volwaardig leven te kunnen bieden. Water, elektriciteit, en mogelijkheden tot transport zijn maar enkele voorbeelden van dingen die voorzien moeten worden om samenlevingen over ter wereld te doen functioneren. Het wordt dan ook een hele ecologische uitdaging om de exploitatie van energiebronnen op een dusdanige manier te organiseren dat Moeder Aarde niet over haar toeren moet gaan. Bovendien moeten ook toekomstige generaties nog kunnen genieten van een aangenaam en gezond milieu waarin het goed leven is. In deze Klimaatproblemen-Special alvast meer uitleg.