Verdanov » Specials » Koorts

Tips en info bij het behandelen van koorts

Tips en info bij het behandelen van koorts Een koortsig gevoel, koude rillingen en overvloedig zweten: het zijn maar enkele symptomen van een verhoogde lichaamstemperatuur. Koorts is in feite een afweerreactie van het lichaam tegen een ongewenste invloed. Door het produceren van overtollige warmte gaat je lichaam de strijd aan met een ontsteking of ziekte. In deze Special een overzicht van het ontstaan van koorts, met een overzicht van de oorzaken en de symptomen ervan. Bijkomend vind je nuttige tips om koorts te behandelen, zoals bijvoorbeeld met het medicijn paracetamol.

Koorts: koude rillingen en zweten

Een van de meest voorkomende symptomen die met ziektes gepaard gaan is koorts. Koortsigheid, zweten, klappertanden en het ervaren van koortsaanvallen: het kan allemaal samengaan met een lichaam dat in een crisissituatie verkeert. Koorts is een afweerreactie die aangeeft dat het lichaam de strijd aangegaan is met ongewenste invloeden, zoals bijvoorbeeld een ontsteking of een intens actief zijnde ziekte. Koorts leidt tot overtollige warmte die het lichaam afscheidt door te zweten. Wordt die warmte kwijtgespeeld, dan kan je het plots weer kouder hebben; vandaar die typische koude rillingen bij koorts.

Koorts als alarmsignaal

Net als pijn en bloedverlies is koorts een alarmsignaal van je lichaam. Wie een of meerdere van deze symptomen ervaart, moet beseffen dat er iets loos is met zijn lichaam. Koorts kan in een relatief licht stadium voorkomen maar ook meer verontrustende vormen aannemen. Hiervan is sprake wanneer de koorts oploopt tot veertig graden of meer. In geval van zware koorts moet je opletten voor mogelijke dehydratatie of uitdroging. Door in hoge mate te zweten ga je immers veel vocht verliezen. Maar gelukkig komt koorts maar zelden voor in die laatste, zware vorm.

Koorts behandelen met koortswerende medicijnen

Wat de meeste mensen zich afvragen bij het voelen van koorts is vanaf welke lichaamstemperatuur er sprake is van koorts. Ook het al dan niet nemen van koortswerende en koortsverlagende middelen zoals paracetamol leidt vaak tot vragen. Veel hangt af van de persoonlijke situatie van de patiënt en de ziekte waaraan hij lijdt, maar in het algemeen spreekt men van koorts vanaf een verhoogde lichaamstemperatuur van 37,5 à 38 graden Celsius. Over de oorzaken van koorts, de meest voorkomende verschijningsvormen en de behandeling ervan kom je in deze Koorts-Special een heleboel te weten.
Last van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tips

Last van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tips

Koude rillingen is een fenomeen waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Het gaat om een gevoel dat ook beschreven wordt als 'kippenvel', en wordt doorgaans als onaangenaam ervaren. Bij koude r…
Pijnstiller paracetamol: gebruik, dosis & bijwerkingen

Pijnstiller paracetamol: gebruik, dosis & bijwerkingen

Paracetamol is een effectief medicijn dat al jaren algemeen aanvaard wordt als pijnstillend en koortswerend geneesmiddel. Het is een pijnstiller die onder meer gebruikt wordt tegen lichte pijn zoals h…
Koortsblaasjes of koortslip: oorzaken, behandeling & tips

Koortsblaasjes of koortslip: oorzaken, behandeling & tips

Koortsblaasjes zijn een erg irritante aandoening die je humeur danig kunnen verpesten. Koortslip is een symptoom van het herpes simplex type 1-virus en komt tevoorschijn in situaties van verminderde w…
Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?

Medicijnen: wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?

Medicijnen zijn er om je te genezen, maar soms brengen ze erg vervelende nevenwerkingen met zich mee. Ongewenste neveneffecten ontstaan omdat het lichaam niet gewend is aan de pillen die het moet slik…
Alarmsymptomen: wanneer geeft je lichaam alarmsignalen af?

Alarmsymptomen: wanneer geeft je lichaam alarmsignalen af?

Als je last krijgt van bepaalde symptomen is het niet altijd makkelijk om de ernst ervan in te zien. Je weet niet altijd of je ermee naar de dokter moet, dus wacht je nog even af. Is het symptoom onsc…
Gepubliceerd door Verdanov op 24-07-2014, laatst gewijzigd op 22-09-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.