Verdanov » Specials » Negatieve spaarrente

Tips om je geld te laten renderen bij een rente onder nul

Tips om je geld te laten renderen bij een rente onder nul Geld betalen om te sparen: is het een utopie of stilaan toch een realiteit? Wordt de spaarder stilletjes aan voorbereid op het "ondenkbare"? De evolutie van de spaarrente anno 2015 lijkt helemaal in die richting te gaan. Rabobank kondigde aan dat het al haar informaticasystemen voorbereid op een negatieve spaarrente, weliswaar voorlopig alleen voor zakelijke rekeningen. Toch moet het niet onmogelijk geacht worden dat weldra ook de spaarrentes voor particuliere spaarders onder nul zullen gaan. Want veel dingen die ooit onmogelijk of ondenkbaar geacht werden zijn uiteindelijk toch uitgekomen, en nog het vaakst wanneer het met klem werd ontkend. Hetzelfde is mogelijk voor een negatieve spaarrente op jouw spaarrekening. Wat kan je doen als het toch zover komt? Is de matras het enige alternatief? In deze Special tips om toch nog wat rendement uit je geld te halen bij een negatieve spaarrente.

Spaarrente negatief

Negatieve spaarrente is voor de meeste mensen iets onwezenlijks, iets onmogelijks waar je eerst wat tijd voor nodig hebt om het te begrijpen. Als je je spaargeld bij de bank plaatst, dan ga je er immers van uit dat je er een spaarrente voor krijgt. Dat is de essentie van de hele "deal" tussen jou en de bank: jij geeft je geld aan de bank om veilig te bewaren, en als beloning geeft de bank je er een rente voor terug. Anno 2015 komt die klassieke opvatting van sparen echter ernstig in het gedrang vermits er meer en meer stemmen opgaan om een negatieve spaarrente op spaarrekeningen in te voeren. Op 17 maart 2015 maakte Rabobank bekend dat het haar informaticasystemen voorbereidt om een spaarrente onder nul te kunnen verwerken. Voorheen was er geen enkel ICT-systeem dat daar rekening mee hield.

Rente onder nul

De Rabobank benadrukt wel dat het voorlopig gaat om zakelijke rekeningen en een korte spaartermijn en dat het geld van particuliere spaarders nog niet "bedreigd" wordt door een negatieve spaarrente. Andere grootbanken als ABN Amro en ING blijven voorlopig nog aan de oppervlakte over een dergelijke mogelijkheid. Maar het bankensysteem is zodanig met mekaar verworven dat het moeilijk denkbaar is dat andere banken het voorbeeld van Rabobank niet zullen volgen. En uiteindelijk zullen ook de spaarrekeningen van particulieren volgen: hoe meer berichten je hoort hoe meer je het gevoel krijgt dat men de spaarder vooral niet wil ongerust maken. Op die manier zal de uiteindelijke bittere pil wat zachter zijn om te slikken.

Geld onder de matras?

Als de spaarrente onder nul gaat, lijkt het nauwelijks nog de moeite om je geld bij de bank te stallen. Want welke spaarder wil geld betalen om te sparen? Als de spaarrente onder nul gaat, is de enige meerwaarde van de bank de veilige bewaring. En ook op dat vlak is er geen zekerheid meer, denk aan onverwachte bank holidays of plotse bankruns. Om die reden denken veel spaarders eraan om hun cash maar lekker onder de matras te bewaren, of in een veilige kluis in eigen huis. Toch zijn er nog andere mogelijkheden om de negatieve spaarrente op te vangen. In deze Special een overzicht met alternatieven en tips om de negatieve spaarrente te omzeilen, waardoor je toch nog een aardig rendement kan halen uit je spaargeld.
Sparen: is het beter om je geld onder de matras te bewaren?

Sparen: is het beter om je geld onder de matras te bewaren?

Is sparen eigenlijk nog wel aantrekkelijk, nu de spaarrentes zo laag zijn en de inflatie zo hoog? Dat is de vraag die veel spaarders zich stellen, zeker na de problemen rond de redding van de banken i…
Gepubliceerd door Verdanov op 18-03-2015, laatst gewijzigd op 23-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.standaard.be/cnt/dmf20150317_01583790
  • http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/bij-rabobank-mogelijk-betalen-om-te-sparen