Verdanov » Specials » Nieuwbouw kopen

Voordelen en nadelen van de aankoop van een nieuwbouwwoning

Voordelen en nadelen van de aankoop van een nieuwbouwwoning Een nieuwbouwwoning kopen is een goede keuze als je graag een eigen stek wilt waar je helemaal vanaf nul kan beginnen. Een nieuw appartement dat helemaal met de modernste materialen is gebouwd en waar je alles naar wens kan inrichten: het is een droom van vele jonge kandidaat-kopers. Anderzijds beschikt een vers nieuwbouwproject nog niet over een eigen karakter en kan de omgeving er wat zielloos uitzien. Naast de talrijke voordelen zijn er dus ook nadelen aan de aankoop van een nieuwbouwwoning verbonden. Welke zijn deze?

Nieuwbouw

Als je eindelijk de beslissing hebt genomen om een eigen woning te kopen dan krijg je te maken met verschillende mogelijkheden. Eens je zoektocht gestart zal je aanbiedingen zien van bestaande huizen of appartementen, maar je kan ook intekenen in een nieuwbouwproject. Een projectontwikkelaar bouwt nieuwbouwappartementen doorgaans als onderdeel van een groot nieuwbouwcomplex, volledig met een eigen omgeving waarin ook groen, speelpleinen en (al dan niet verkeersvrije) straten voorzien zijn. Als je kiest voor een dergelijke nieuwbouwwoning start je dus samen met vele andere eigenaars vanaf nul in een heel nieuw aangelegde woonomgeving.

Voordelen en nadelen

De geheel nieuwe staat van de appartementen en de verse aanleg van de omgeving maakt dat het geheel een aantrekkelijk karakter meekrijgt. Tegelijk trekt dit soort van appartementen vaak jonge gezinnen met kinderen aan waardoor er een levendige, jeugdige "spirit" kan ontstaan in het nieuwbouwcomplex. Aan de andere kant kunnen nieuwbouwwoningen ook bepaalde nadelen met zich meebrengen waar je als koper op het eerste zicht misschien niet aan zou gedacht hebben. Zo ben je bijvoorbeeld afhankelijk van de projectontwikkelaar om te wachten tot je woning af is, en als je er kan inhuizen is er nog lawaaihinder mogelijk van werken aan andere appartementen.

Investeren in nieuwbouw

Nieuwbouw is daarnaast ook een interessante vorm van vastgoed voor investeerders. Vroeg intekenen op nieuwbouwprojecten aan een lage prijs, daarna wachten op de oplevering en na verloop van tijd aan een voordelige prijs verkopen: het is een geliefd scenario voor de vastgoedbelegger die vooral op rendement uit is. Vaak zijn nieuwbouwappartementen aan de kust of aan de groene rand van grote steden erg gegeerd omwille van hun voordelige ligging. In deze Nieuwbouw-special een overzicht met enkele typische kenmerken van nieuwbouwappartementen.