Verdanov » Specials » Pensioensparen

Sparen voor je oude dag: tips bij pensioensparen

Sparen voor je oude dag: tips bij pensioensparen Voor jonge mensen is pensioensparen vaak een ver-van-mijn-bed-show. Als je jong bent, denk je niet echt aan je oude dag en zeker niet aan je financiële toestand op dat moment. Sparen is sowieso al moeilijk omdat je financiële middelen dat niet altijd toelaten. Maar vanaf jonge leeftijd maandelijks een beetje geld opzij zetten om aan pensioensparen te doen, kan uiteindelijk erg zinvol blijken als je op pensioen gaat. Pensioensparen heeft dus best een heleboel voordelen. Een overzicht.

Sparen voor de lange termijn

Als je jong bent, dan hou je je vooral bezig met de dag van vandaag en lijkt ouderdom iets van de verre toekomst. Je maakt je in feite niet veel zorgen over de laatste periode van je leven. Toch is het zinvol om al van jongsaf aan te denken aan het aanleggen van een spaarpotje voor je oude dag. Want ooit komt er een dag dat je niet meer gaat werken en dan is het handig om wat extra geld te hebben gespaard.

Pensioenuitkering alleen niet voldoende

De financieel-economische crisis die al heerst sinds 2008 maakte de meeste mensen duidelijk dat we het in de toekomst allicht met een beetje minder moeten doen. Zowel particulieren als overheden moeten de broekriem aanhalen en het uitbetalen van uitkeringen is plots niet meer zo zeker als voorheen. Of er binnen enkele jaren nog voldoende geld in kas is om pensioenuitkeringen te betalen aan gepensioneerden is een open vraag. Daarom is het goed dat je ook op eigen houtje wat geld spaart om een beetje comfortabel je oude dag door te komen.

Pensioensparen: fonds of verzekering?

Pensioensparen is een goede manier om je te richten op de lange termijn en je voor te bereiden op een financieel moeilijke oude dag. Hoe jonger je begint met pensioensparen, hoe mooier het rendement uiteindelijk zal zijn en hoe groter je spaarpotje als je op pensioen gaat. Pensioenfondsen zijn er op gericht om een zo hoog mogelijk rendement te halen door middel van investeringen in aandelen, terwijl een pensioenverzekering wat meer zekerheid biedt en een minder risico inhoudt. Aan jou de keuze om je pensioen voor te bereiden via een pensioenfonds of een pensioenverzekering.

Pensioensparen: voordelen en nadelen

In deze Pensioensparen-Special vind je alvast uitgebreide uitleg en tips over het sparen voor je oude dag. Daarnaast wordt interessante algemene informatie gegeven over het met pensioen gaan, zoals een overzicht van de voordelen die dit met zich meebrengt. Maar ook de mogelijk negatieve gevolgen worden niet vergeten, want voor sommige mensen betekent pensioen vooral stress en het terechtkomen in een zwart gat. In deze Special vind je alvast enkele tips om hiermee om te gaan. Tot slot zal ook een vergelijking gemaakt worden tussen pensioensparen en "gewoon" sparen.