Verdanov » Specials » Psychologie

Psychologische inzichten en weetjes over de menselijke ziel

Psychologische inzichten en weetjes over de menselijke ziel Psychologie is een uitermate fascinerende tak van de wetenschap. In de psychologie kom je voortdurend dingen over de menselijke ziel te weten komt waarvan je het bestaan niet eens vermoedde. De zoektocht naar geluk, het verlangen om te bezitten: het zijn typische voorbeelden van dingen die de menselijke psyche bezighouden. Om die reden zijn online gelukstips zo populair en maakt de marketing gretig gebruik van psychologisch inzicht om de consument te beïnvloeden. In deze Special een overzicht van psychologische weetjes op verschillende vlakken van het leven.

Psychologische invloed van tips

In de moderne maatschappij zijn er alsmaar meer mensen op zoek naar manieren om het geluk te bereiken, wat daar ook onder verstaan wordt. Voor de een komt geluk overeen met materieel voordeel, terwijl het voor de ander vooral met emotioneel welzijn te maken heeft. Als antwoord op die behoefte vind je online een overvloed aan gelukstips en adviezen om met tegenslagen om te gaan. In het kader van de psychologie lijkt het interessant om naar het hoe en het waarom van die gelukstips te kijken, aangevuld met de invloed ervan op een individu.

Psychologie en marketing

De psychologie van ieder mens wordt beïnvloed door alles wat onze zintuigen op hun weg tegenkomen. Zo kan je ook van een consument zeggen dat deze wordt beïnvloed door alle informatie en prikkelingen die op hem afgevuurd worden. De psychologische invloed van marketing op ons koopgedrag is om die reden een fascinerend onderwerp om van naderbij te onderzoeken. Hoe bekijkt de marketingwereld jou als consument en hoe in welke mate word je psyche gemanipuleerd om producten te kopen? In deze Special vind je de verrassende antwoorden.

Intuïtie en lichaamstaal

De psychologie van de mens lijkt vaak een moeilijk te verkennen en ontginnen onderzoeksterrein. We gaan er al te vaak van uit dat ieder mens diep van binnen geheimen heeft die door niemand te ontrafelen zijn. Toch kunnen we van de lichaamstaal van een persoon veel te weten komen. Eerste indrukken zijn in de loop van de evolutie bovendien erg nuttig geweest om te overleven. Vaak is het cruciaal om bij het inschatten van een individu een balans te vinden tussen een eerste indruk en bijkomende informatie. Lichaamstaal an sich is al een hele uitgebreide bron voor informatie over het karakter van een persoon.
De geheimen van lichaamstaal: je verraadt meer dan je denkt

De geheimen van lichaamstaal: je verraadt meer dan je denkt

De meesten onder ons menen wel eens dat ze hun gedachten en emoties goed kunnen verbergen. We denken dan dat we door kalm te blijven en onze gevoelens onder controle te houden, niets van ons innerlijk…
Gepubliceerd door Verdanov op 06-11-2014, laatst gewijzigd op 11-10-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Boek: BORMANS, L., The World Book of Happiness, Lannoo, 2010.
  • Boek: BERVELING, J., Op het tweede gezicht, Uitgeverij Balans, 2014.