Verdanov » Specials » Rente leningen

Het belang van rente en interestvoet bij leningen

Het belang van rente en interestvoet bij leningen Geld lenen is een evidente zaak geworden in een economie, waarbij het belang van rente niet te onderschatten is. Een hoge of lage rente kan een groot verschil maken voor beide partijen. Het is vaak vooral de interestvoet die bepaalt hoe voordelig een lening kan zijn. Wat is de rol van de Europese Centrale Bank (ECB) bij de bepaling van de rente? En is geld lenen in een economische crisis voordelig? Een overzicht van de rol van rente bij leningen.

Geld lenen

Lenen is in de economie een handeling die haast even vanzelfsprekend is als kopen en verkopen. Een persoon leent aan een ander geld, om het na verloop van een termijn terug te krijgen, in de meeste gevallen aangevuld met een rente. Op grotere schaal lenen banken geld aan mensen om bijvoorbeeld een auto (autolening) of een huis te kopen (hypotheek). Op nog grotere schaal lenen bedrijven geld van banken om investeringen te kunnen doen die de onderneming helpen te innoveren en winst te maken. Het bedrag dat je leent van de uitlener vormt de schuld.

Rente is cruciaal

De rente bij een lening is in feite een beloning voor de uitlener om het geld beschikbaar te stellen aan de lener. En er wordt zo vaak zoveel aandacht besteed aan die rente omdat het nu eenmaal een cruciaal begrip is bij een leenovereenkomst. Hoe hoger de rente, hoe meer de lener extra zal moeten betalen aan de ontlener. Wat voordelig is voor de een, is dus vaak nadelig voor de ander. Wat opvalt in het aanbod van leningen in de media (en dan vooral op het internet) is dat snelle, makkelijk verkrijgbare leningen vaak astronomische rentes met zich meebrengen. Het is aan de consument om nauwkeurig te werk te gaan en altijd op de kleine lettertjes in verband met de rente te letten, want: "Geld lenen kost geld".

Interestvoeten

Twee termen die je vaak hoort wanneer er gesproken over rente bij leningen is de rentevoet of interestvoet. Deze termen komen neer op het percentage die de rente uitmaakt (bv. een lening met een interestvoet van drie percent). Wat zijn nu de criteria die bepalen of de rente hoog of laag is? Dat hangt van zoveel zaken af, die vaak verweven zijn met de stand van de economie op dat moment. Zo is de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt van erg grote invloed op de economie en op de rente die je moet betalen bij een lening. Een crisis in de economie kan zorgen voor een lage rente wat positiek kan zijn om te lenen. In deze Rente-Special meer informatie over de rol van rente bij leningen.
Lenen zonder rente: geld lenen via de renteloze lening

Lenen zonder rente: geld lenen via de renteloze lening

Geld lenen bij een bank of kredietverstrekker heeft als vervelend kenmerk dat het je altijd geld kost. Om een bedrag te kunnen lenen, moet je meestal een rente betalen. De rente die je aangerekend wor…
Gepubliceerd door Verdanov op 06-12-2014, laatst gewijzigd op 31-10-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.