Verdanov » Specials » Rood staan

Tips om niet meer in het rood te gaan op je rekening

Tips om niet meer in het rood te gaan op je rekening Even in het rood gaan is erg handig als het saldo van je bankrekening negatief is en je extra geld nodig hebt. Sommige banken bieden interessante kredietformules aan die in het rood gaan mogelijk maken. Wel moet je er mee rekening houden dat dit niet zomaar gratis komt aanwaaien. Om onder nul te kunnen gaan zal de bank je een relatief hoge rente aanrekenen. In deze Special vind je tips om in het rood te staan zoveel mogelijk te vermijden en niet in de schulden terecht te komen.

Extra geld nodig

Onder nul gaan op je rekening kan handig zijn als je dringend extra geld nodig hebt. Je moet bijvoorbeeld boodschappen gaan doen en je weet dat er nog maar enkele euro's op je rekening staan. In zo een geval is het handig als je even in de min kan gaan op je betaalrekening. Als enkele dagen later je salaris gestort wordt sta je niet meer in het rood en wordt je saldo weer toereikend. In het rood staan is dus doorgaans een tijdelijke kwestie, maar kan een probleem worden als je er een gewoonte van gaat maken. Wie op lange termijn steeds in het rood staan kan het terug te betalen bedrag alsmaar zien oplopen en uiteindelijk in de schulden terechtkomen.

Erg hoge rente

Via de mogelijkheid om in het rood te gaan op je bankrekening schiet je bank je dus geld voor. Dit lijkt bedrieglijk vanzelfsprekend want alle extra services kosten geld. Omdat de bank je geld leent zal het daarvoor een rente aanrekenen die van je positieve saldo zal afgetrokken worden als je bankrekening weer in de plus staat. Die rente ligt relatief hoog; bij sommige banken moet je rekenen op een interest van tien percent. Sommige banken bieden handige kredietformules aan om in het rood te staan, zoals onder meer de ING Continu Limiet en het Krediet op Betaalrekening van Rabobank. Deze twee formules worden in deze Special uitgebreid besproken.

Rood staan vermijden

Voor wie er niet zeker van is dat hij zijn financiële zaken onder controle kan houden, zijn er andere mogelijkheden. Om te vermijden dat je een fortuin aan rente betaalt op in het rood staan kan je aan je bank vragen om helemaal geen krediet toe te staan op je betaalrekening. Veel banken hebben de mogelijkheid om in het rood te staan standaard opgenomen in de voorwaarden van hun betaalrekening, maar als cliënt heb je steeds de keuze om ervan af te zien. Niet gebruik maken van de mogelijkheid om in het rood te gaan op je betaalrekening kan je in dat geval dus beschouwen als een vorm van zelfbescherming om niet in de schulden te geraken.
Rood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaarden

Rood staan Rabobank: mogelijkheden, kenmerken & voorwaarden

Stel je wilt betalen aan de kassa van de supermarkt en je bankkaart geeft aan dat je saldo te laag is. Om vervelende situaties als deze te vermijden, is het erg handig als je in het rood kan gaan met…
Gepubliceerd door Verdanov op 22-08-2014, laatst gewijzigd op 24-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.rabobank.nl
  • www.ing.nl