Verdanov » Specials » Rustiger worden

Tips en middeltjes om kalm te worden

Tips en middeltjes om kalm te worden Soms lijkt het leven wel een hogesnelheidstrein die onverbiddelijk voortdendert en die je nauwelijks kan vertragen, laat staan tot stilstand brengen. Het leven is zo druk en veeleisend geworden dat je er nerveus van wordt. Altijd maar weer meegesleurd worden in die maalstroom waar je niet tegenop kan veroorzaakt zenuwachtigheid, stress en mogelijk zelfs gezondheidsproblemen. Niet toevallig zoeken meer en meer mensen naar manieren om rustiger te worden, gaande van een cursus mindfulness tot een leerpakket meditatie. Hierbij is het aandacht besteden aan de ademhaling een van de meest cruciale karakteristieken. Maar ook andere middeltjes om kalmer te worden worden op frequentere basis genomen. Welke tips en middeltjes kunnen helpen om het rustiger aan te doen en je kalmte te bewaren?

Kalm blijven in de maalstroom

In de hoogtechnologische eenentwintigste eeuw worden onze zintuigen en onze verbeelding op tal van manieren geprikkeld. Dankzij een vergevorderde technologische evolutie kunnen we snel en eenvoudig communiceren, repliceren en twitteren. Doordat we zo makkelijk en zo efficiënt op de hoogte gehouden worden van de laatste ontwikkelingen op zowat alle vlakken is onze geest voortdurend actief. We kunnen nauwelijks nog vermijden om meegesleurd te worden in de zenuwachtige, opjagende en veeleisende maalstroom die samenleving heet. Dit is een van de redenen waarom zoveel mensen het moeilijk hebben om hun kalmte te bewaren.

Mindfulness en meditatie

De voornoemde dagelijkse sleur, de sneltrein van het leven die alsmaar sneller voortdendert en de daaruit ontstane stress maakt dat rust, stilte en kalmte zeldzaam zijn. Sommige mensen geraken in een zenuwinzinking, terwijl anderen allerlei symptomen gaan ontwikkelen die erop duiden dat het lichaam de geest niet meer kan volgen. Niet voor niets worden we overspoeld door aanbiedingen van cursussen mindfulness training die als doelstelling hebben om even een rustpauze in ons leven in te lassen. Even op de pauzeknop drukken, even afstand nemen: we hebben er eigenlijk de tijd niet voor, maar toch verlangen we er zo hevig naar.

Diep ademhalen

Mindfulness is een van de manieren om even naar adem te happen in de drukte van de dagelijkse beslommeringen. Niet toevallig zijn ademhalingsoefeningen een belangrijk kenmerk van mindfulness: het is door letterlijk op je ademhaling te letten dat je even tijd kan maken voor jezelf. In deze Special vind je meer uitleg over op welke manier meditatie in dat hele proces past. Regelmatige oefeningen in mindfulness kunnen je leren om stress weg te werken en rustiger te worden. En dan gaat het niet alleen om mensen die van nature al nerveus zijn; zowat iedereen kan er baat bij hebben. Tenslotte wordt in deze Special ook stilgestaan bij enkele andere middelen om rustiger te worden, zoals bijvoorbeeld oxazepam.
Ben je altijd nerveus of zenuwachtig? Tips tegen zenuwen

Ben je altijd nerveus of zenuwachtig? Tips tegen zenuwen

Ben jij ook zenuwachtig als je een examen hebt of als je in publiek moet praten? Ga jij ook trillen, zweten en beven van de zenuwen bij een presentatie? Dan ben je zeker niet de enige. Heelwat mensen…
Last van stress? Zorg voor een diepe buikademhaling

Last van stress? Zorg voor een diepe buikademhaling

In de samenleving wordt er haast constant gezocht naar nieuwe middeltjes tegen stress. Vaak zoeken mensen hun heil in kalmeermiddelen of antidepressiva, maar wordt een van de gemakkelijkste manieren o…
Kalmer worden met oxazepam: dosis, gebruik & bijwerkingen

Kalmer worden met oxazepam: dosis, gebruik & bijwerkingen

Heb je vaak last van gevoelens van angst en spanning, of geraak je je emoties moeilijk de baas? Heb je het moeilijk om in slaap te raken of lekker door te slapen? Dan kan het kalmeermiddel oxazepam je…
Gepubliceerd door Verdanov op 18-08-2015, laatst gewijzigd op 05-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.