Verdanov » Specials » Seizoensdepressies behandelen

Symptomen, behandeling en tips bij seizoensdipjes

Symptomen, behandeling en tips bij seizoensdipjes Een lange winterperiode waarin je noodgedwongen vaak binnen moet blijven omdat het koud en kil is, kan erg frustrerend werken op je gemoed. De koude en gure winterdagen kunnen zorgen voor een gevoel van lusteloosheid en algemene vermoeidheid: het is een soort van winterdipje dat mogelijk zelfs kan overgaan in een winterdepressie. Winterdepressies zijn niet de enige depressies of zogenaamde "dipjes" tijdens een seizoen: ook de voorjaarsdepressie, de lentedip en zelfs de zomerdepressie zijn vervelende aandoeningen die je neerslachtig en somber kunnen maken. In deze Special meer uitleg over dipjes die aan de seizoenen gebonden zijn, met een overzicht van symptomen, behandeling en tips.

Winterdipje

De dagen die korter worden, het weer dat donkerder en kouder wordt: het zijn de tekenen dat de winter eraan komt. Doordat er ’s winters sowieso minder daglicht is, kunnen we ook minder vitamine D tot ons nemen via de zon. Tegelijk krijgt ons lichaam het moeilijk om weerstand te bieden tegen typische winteraandoeningen als verkoudheid en griep. Hoe strenger die winter is en hoe langer hij duurt, hoe meer we zullen snakken naar het einde van dat barre, donkere seizoen. Het is dan ook niet toevallig dat veel mensen vooral op het einde van de winter te maken krijgen met een dipje, dat kan uitgroeien tot een ware winterdepressie. Winterdepressies worden vooral gekenmerkt door een gevoel van somberheid, lusteloosheid en vermoeidheid.

Lentedip en voorjaarsmoeheid

Altijd maar weer die regen te moeten aanschouwen die tegen het raam klettert, de gewrichten die pijnlijk worden door de koude en dergelijke meer: je wordt er niet vrolijker van. Het winterdipje en de winterdepressie zijn vormen van seizoensgebonden depressie die specifiek te wijten zijn aan een bepaalde tijd van het jaar: winter, lente, zomer en herfst. Toch is het ook opletten als je de donkere winterdagen zonder ogenschijnlijke dip doorkomt, want mogelijk krijg je pas in de lente de weerslag. Een langdurige vermoeidheid en een verminderde weerstand van je lichaam kunnen uiteindelijk leiden tot een dip na de winter en in het begin van het voorjaar. In dat geval heeft je lichaam het moeilijk om te wennen aan het nieuwe, zintuigen prikkelende lenteseizoen en de typische eigenschappen die dit met zich meebrengt: meer zonlicht, meer sociale activiteiten en zachtere temperaturen.

Seizoensdepressies: overzicht

In al je enthousiasme met de nieuwe lente kan je lichaam zichzelf als het ware voorbij lopen: je wilt meteen genieten van het mooie weer en vanalles gaan doen, terwijl je lichaam meer tijd nodig heeft om zich helemaal van de “winterslaap” te herstellen. Wees niet verrast als je dan plots wordt overvallen door een lentedip of voorjaarsdepressie: de typische lusteloosheid van dat seizoen staat in de volksmond bekend als "voorjaarsmoeheid". Maar er zijn zelfs nog andere seizoensgebonden depressies en dipjes, zoals de zomerdepressie en de post-vakantiedepressie. In deze Special vind je meer uitleg over alle seizoensgebonden dipjes en depressies, met uitleg over de oorzaken, een beschrijving van de symptomen en tips om ervan te genezen.
Zomerdip of zomerdepressie: oorzaken, behandeling & tips

Zomerdip of zomerdepressie: oorzaken, behandeling & tips

De zomer kan een delicate periode zijn voor wie gevoelig is voor depressie. Ironisch genoeg is het net in de periode dat iedereen geacht wordt te genieten en gelukkig te zijn, dat je een depressie kan…
Winterdepressie of winterdip voorkomen & behandelen: tips

Winterdepressie of winterdip voorkomen & behandelen: tips

Het winterdipje of de "winterblues" is een fenomeen waarbij je onder meer symptomen van lusteloosheid, vermoeidheid en somberheid vertoont. Door het beperkte zonlicht en de koude, onaangename winterda…
Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tips

Post-vakantie depressie: oorzaken, symptomen & tips

Maandenlang had je naar de zomervakantie uitgekeken maar toch heeft deze niet gebracht wat je ervan verwachtte. En dan is daar opeens de verplichting van school of werk, een vooruitzicht waar sommigen…
Gepubliceerd door Verdanov op 14-03-2015, laatst gewijzigd op 11-08-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.