Verdanov » Specials » Single blijven

Single blijven: voor altijd op zoek naar de ware liefde

Single blijven: voor altijd op zoek naar de ware liefde Voor altijd alleen blijven en de liefde niet vinden: voor velen onder ons is het een ware nachtmerrie die we liever nooit zien uitkomen. Toch lijken er steeds meer singles bij te komen in onze snelle samenleving waarin er alsmaar minder tijd overblijft voor sociale contacten. Singles genieten vaak van hun vrijheid maar blijven uiteindelijk toch op zoek naar de ware. Een vrijgezel zal altijd nog wel een sprankeltje hoop koesteren om het geluk in de liefde te vinden. De "gelukkige single" lijkt dan ook vooral een mythe te zijn.

Als single op zoek naar de ware

In de snelle moderne maatschappij lijken we altijd maar minder tijd te hebben om de dingen te doen die we willen doen. We worden meegesleept door ons werk of door andere activiteiten en we hebben soms de indruk om "geleefd te worden" in plaats van te leven. Hieronder kunnen ook onze sociale contacten lijden, waardoor de kans verminderd wordt dat we ooit eens de ware zullen tegenkomen.

Eeuwige liefde: niet voor jou weggelegd?

Liefde kan een mens echt gelukkig maken en je het gevoel geven dat je ten volle leeft, zowel emotioneel als relationeel. Je hebt jouw ontbrekende schakel gevonden en je wilt er alles aan doen om lang en gelukkig te leven. Toch is dit niet voor iedereen weggelegd: sommige mensen blijven voorgoed alleen en hebben geen geluk in de liefde. Hoe langer ze alleen blijven, hoe meer die mensen gedoemd lijken te zijn om voor altijd vrijgezel te blijven. Tegelijk is ook het geloof in de eeuwige liefde niet meer iets wat zo evident lijkt in deze vrijblijvende, snel evoluerende samenleving.

Vrijheid van de alleenstaande

Meer en meer is onze samenleving ten prooi gevallen aan tijdelijkheid: tijdelijke liefde, tijdelijk werk en tijdelijke interesses. Het is dan ook vaak een hele prestatie om een langdurige relatie op te bouwen en te laten voortduren. Want vaak geven mensen de moed snel op in een relatie en komen ze weer alleen te staan. Hoe dan ook hoeft het leven van de single niet allemaal treurnis en tragiek te zijn. Sommige singles kunnen best wel overweg met een leven als alleenstaande: ze genieten van hun vrijheid en het feit dat ze geen rekening hoeven te houden met een ander ("geen lusten, maar ook geen lasten").

Single en gelukkig: kan het?

De toename van het aantal singles in het eerste deel van de eenentwintigste eeuw heeft ervoor gezorgd dat ook de markt en de economie hiermee is rekening gaan houden. Steeds meer worden er aantrekkelijke reisformules georganiseerd voor alleenstaanden die op vakantie willen en de meerkosten van een hotelkamer voor singles lijken niet meer zo groot als voorheen. Men lijkt hiermee de indruk te wekken dat ook singles gelukkig kunnen zijn op de manier die ons door de media wordt voorgeschoteld. Maar is dit niet vooral een populaire mythe? Zijn we uiteindelijk niet allemaal op zoek naar die ene, de ware Jacob, de prins op het witte paard, of de vrouw van ons leven?