Verdanov » Specials » Slaapstoornissen

Oorzaken en tips bij slaapproblemen

Oorzaken en tips bij slaapproblemen Slecht slapen is iets waar we allemaal al eens last van hebben, vooral in periodes van stress. Maar sommige mensen hebben er lange tijd last van en dan groeit het uit tot een chronisch probleem. Een chronisch slaaptekort kan negatieve gevolgen voor de gezondheid met zich meebrengen. Daarom is het zo belangrijk om goed te kunnen slapen. In deze special vind je tal van tips om beter in slaap te geraken, zoals het goed ontspannen. Bijzondere aandacht wordt ook gegeven aan melatonine en aan snurken.

Waarom slapen zo belangrijk is

Als we slapen geven we ons lichaam en onze geest de tijd om helemaal te recupereren. Een organisme kan niet constant inspanningen leveren en heeft rustperiodes nodig. We voelen dan ook een groot verschil wanneer we eens een nachtje te weinig uren geslapen hebben: we zijn moe, snel geïrriteerd en kunnen ons moeilijk concentreren. In deze special vind je meer uitleg over waarom slaap zo belangrijk is voor het menselijk lichaam. Een speciaal artikel is weggelegd voor de specifieke gevolgen van een chronisch slaaptekort.

Oorzaken van slaapstoornissen

Verder in deze special wordt er aandacht gegeven aan de oorzaken van slecht slapen. Waarom kom je zo moeilijk in slaap en wat is de eigenlijke oorzaak van je slaapstoornis? In het bijzonder wordt het probleem van snurken onder de loep genomen. Een snurkprobleem kan immers ook de slaap van de partner van de snurker helemaal verstoren en kan dus op twee vlakken gevolgen hebben. De oorzaken van snurken worden uitgebreid uitgelegd net als de oplossingen en mogelijke remedies.

Tips om beter in slaap te komen

Cruciaal aan een goede nachtrust is vaak het goed in slaap kunnen komen. "Goed begonnen is half gewonnen" is een spreekwoord dat ook geldt wanneer het aankomt op een gezonde en kwaliteitsvolle slaap. Vaak is het zo dat wie moeilijk in slaap geraakt ook de rest van de nachtrust verstoord zal zien door slaapproblemen. Daarom wordt bijzondere aandacht gegeven aan tips om beter in slaap te komen. Goed kunnen ontspannen, zowel op lichamelijk als mentaal vlak, is ook hier van groot belang. Tenslotte vind je een speciaal artikel over beter slapen dankzij melatonine.
Nachtelijk zweten: oorzaken & behandeling van nachtzweten

Nachtelijk zweten: oorzaken & behandeling van nachtzweten

Wie 's nachts nogal veel zweet kan zijn slaap ernstig verstoord zien. Nachtelijk zweten kan dan ook vaak leiden tot slaapproblemen. Doorgaans hebben mannen meer last van overmatig zweten tijdens de na…
Last van nachtmerries? Oorzaken & tips tegen slechte dromen

Last van nachtmerries? Oorzaken & tips tegen slechte dromen

Badend in het zweet wakker worden, trillen en opgelucht zijn dat het "maar een slechte droom" was: het zijn typische verschijnselen van een nachtmerrie. Nachtmerries kunnen erg intens zijn en slaapkla…
Slaapproblemen bij kinderen: tips & supplementen

Slaapproblemen bij kinderen: tips & supplementen

Een kind dat niet kan slapen is voor een ouder vaak een verontrustend fenomeen. Kinderen horen immers zorgeloos door hun nog jonge leven te gaan en zouden geen reden moeten hebben om wakker te liggen.…
Gepubliceerd door Verdanov op 17-08-2013, laatst gewijzigd op 27-10-2020. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.uzleuven.be/multidisciplinair-centrum-voor-slaapmonitoring/slaapstoornissen (geraadpleegd op 05/10/2017).