Verdanov » Specials » Stimulerende dranken

Voordelen & nadelen van opwekkende dranken

Voordelen & nadelen van opwekkende dranken Tegenstanders van stimulerende of opwekkende dranken durven wel eens de nadruk leggen op de schadelijke effecten ervan. Bier, wijn of koffie: je laat ze het beste helemaal aan je voorbijgaan wil je gezond blijven, is dan een vaak uitgesproken advies. Maar toch kan het de moeite waard zijn om even stil te staan bij de mogelijke voordelen van stimulerende dranken. Alcohol kan bijvoorbeeld voordelen voor de gezondheid opleveren als je het met mate drinkt. Die matigheid is trouwens ook bij andere stimulerende dranken een cruciale voorwaarde om geen nadelen voor de gezondheid te ondervinden. Welke voordelen en nadelen kunnen stimulerende dranken zoal met zich meebrengen?

Stimulerende dranken en controverse

In de samenleving zijn er verschillende soorten dranken verkrijgbaar die allemaal over typische kenmerken beschikken. Sommige dranken zoals bijvoorbeeld melk, mineraalwater of vruchtensap worden in het algemeen als gezond en ongevaarlijk beschouwd, terwijl andere dranken regelmatig zorgen voor controverse, denk hierbij bijvoorbeeld aan alcohol, koffie of energiedrankjes. Deze laatste dranken brengen voor- en tegenstanders tegen elkaar in het gelid in hevige discussies over de mogelijke schadelijkheid ervan.

Voordelen en nadelen

Bij die discussies is er vaak sprake van een gebrek aan nuance. Want stimulerende dranken zijn niet allemaal eenzijdig goed of slecht. Koffie kan bijvoorbeeld zinvol zijn om de dag mee te beginnen doordat het je brein actief maakt en op die manier opwekkend werkt. Enkele kopjes per dag zullen doorgaans geen kwaad kunnen, maar als je overdrijft dan kunnen er nadelige gevolgen ontstaan (maagklachten, uitdroging, hartkloppingen, enz...). Hetzelfde geldt voor bier of wijn: op zich zijn dit geen schadelijke dranken, zolang je er niet overmatig gebruik van maakt. Met mate alcohol drinken kan zelfs voordelen voor de gezondheid opleveren doordat het je beter bestand maakt tegen ziektes en aandoeningen.

Matig gebruik

Het bijzondere aan opwekkende dranken is dat een ongecontroleerd gebruik ervan genadeloos afgestraft wordt. Teveel energiedrankjes gebruiken, of teveel alcohol drinken: het levert alleen maar nadelen op voor de gezondheid. Je houden aan een aanbevolen hoeveelheid is dus een absolute must als je geen schadelijke effecten wilt ondervinden van stimulerende dranken en je lichaam gezond wilt houden.
Is bier gezond? Voordelen van bier drinken met mate

Is bier gezond? Voordelen van bier drinken met mate

Wat smaakt er op een zonnige zomerdag beter dan een frisse pint bier? In bier proef je de natuurlijke smaak van sommige bestanddelen als gerst en hop. Matig bierverbruik biedt heel wat voordelen voor…
Alcohol drinken met mate: wat zijn de mogelijke voordelen?

Alcohol drinken met mate: wat zijn de mogelijke voordelen?

Alcohol is in de samenleving een algemeen aanvaard middel om te relaxen, te ontspannen en te genieten van het leven. Bier, wijn en cocktails zijn dan ook vaak genuttigde alcoholische dranken op social…
Gepubliceerd door Verdanov op 06-12-2016, laatst gewijzigd op 04-05-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.