Verdanov » Specials » Terrorisme

Terrorisme: over terroristen en hun aanslagen

Terrorisme: over terroristen en hun aanslagen Terrorisme is een van de meest angstaanjagende misdaden. Dikwijls zet het hele samenlevingen onder zware druk en worden regeringen gedwongen om drastische maatregelen te nemen. Doordat slachtoffers meestal willekeurig gekozen worden, bezorgt het de bevolking een gevoel van onmacht. Het is dan ook vooral dankzij de verspreide angst dat terroristische groepen hun doelen kunnen bereiken. Hoe kan je terrorisme uitleggen en verklaren? In deze special meer uitleg over het schrikwekkende fenomeen terrorisme.

Wat is nu eigenlijk terrorisme?

Terrorisme is een woord dat sinds de aanslagen van 11 september meer en meer in verschillende betekenissen gebruikt wordt. Niet alleen om duidelijke aanslagen aan te duiden, maar ook om dissidente acties van kritische onderdanen te bepalen gebruiken overheden het woord terrorisme. Deze terrorisme-special probeert een definitie te geven van wat terrorisme precies is. Ook worden de doelstellingen en de strategieën van terroristische groepen beschreven.

Hoe gaan terroristen te werk?

Een terroristische actie lijkt soms uit het niets in de aandacht gekomen, maar vaak gaat er een maandenlange voorbereiding aan vooraf. In deze special meer uitleg over de voorbereidingen van aanslagen, de modus operandi en de financiering van terroristische acties. Ook wordt er meer uitleg gegeven over de verschillende soorten terrorisme. Naast het vaak voorkomend politiek terrorisme is er ook het alsmaar meer populariteit kennende religieuze terrorisme. Een triest hoogtepunt op dit vlak zijn de aanslagen en criminele acties van het IS in het Midden-Oosten.

Overzicht terroristische groepen

Bovendien komen verschillende belangrijke terroristische groepen, waaronder het wereldbekende Al Qaida aan bod. Niet alleen de ontstaansgeschiedenis van een terroristische groep, maar ook hun doelstellingen en hun belangrijkste leden worden beschreven. Verder krijgt ook het Ierse Republikeinse Leger, het IRA, de nodige aandacht. Per terroristische groep worden de aanslagen en acties aangehaald.