Verdanov » Specials » Tourcols overzicht

Beschrijving van de bergen uit de Tour de France

Beschrijving van de bergen uit de Tour de France De bergen of "cols" uit de Tour de France staan symbool van spanning en heroïek. Topwielrenners rijden er door de meest magnifieke landschappen en strijden tegelijk voor de fel begeerde gele leiderstrui. De Tourcols van de Alpen en de Pyreneeën worden ondergebracht in een rangschikking qua moeilijkheidsgraad, gaande van de buitencategorie tot de vierde categorie. Een overzicht van de meest beroemde cols uit de Tour de France waardonder de befaamde "Hollandse Berg" Alpe d'Huez.

Tour de France: hoogtepunt van het wielerjaar

Frankrijk staat in de maand juli van elk jaar in het centrum van de internationale wielerbelangstelling. Want het is dan dat de prestigieuze Ronde van Frankrijk gereden wordt, de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. Wielrenners van overal ter wereld komen naar de Tour de France om te strijden voor de gele leiderstrui, het summum voor elke wielrenner. Om succesvol te kunnen zijn in de Tour moet een wielrenner vooral sterk zijn in het hooggebergte. Want het is op de bergtoppen zoals Alpe d'Huez dat wordt beslist over winst en verlies.

De cols in de Tour

In het Frans wordt een te beklimmen berg aangeduid met het woord "col". Col betekent "kraag" (van hemd) en in een bredere betekenis dus ook bergtop, vermits het uitzicht op de bergtop vanuit de verte doet denken aan een soort van V-hals of kraag. Het wielerjargon nam de benoeming "col" over voor de aanduiding van bergtop. De kleinere bergjes of hellingen uit de Tour de France worden aangeduid met "côte". Côtes zijn minder moeilijke hellingen en worden doorgaans gecategoriseerd in de derde en de vierde categorie in de rangschikking van de moeilijkheidsgraad van bergen. De zware bergen van eerste, tweede en buiten categorie krijgen de benaming col.

De mythe van de cols

Iedereen die al is gaan fietsen in Alpen of Pyreneeën weet hoe moeilijk het is om een bergtop te bereiken. De wielrenners uit de Tour zijn getrainde athleten en doen in sommige bergritten soms vijf of zes grote cols aan. De beroemde Tourcols spreken bij de supporters tot de verbeelding omdat ze vaak leiden tot sensationeel wielerspektakel, zoals explosieve demarrages, dramatische inzinkingen of een spannende titanenstrijd om de gele trui. In deze Tourcols-Special een overzicht en beschrijving van de belangrijkste Tourcols uit de geschiedenis van de Tour de France, zoals onder meer de trotse Tourmalet en de monumentale Mont Ventoux.