Tips bij het voorkomen en behandelen van een trombosebeen
Een trombosebeen kan gezwollen en pijnlijk aanvoelen en het stappen bemoeilijken. Bovendien bestaat er het gevaar dat de bloedklonter in je been zich verplaatst naar cruciale lichaamsorganen als hart en longen. Maar gelukkig biedt een behandeling van een trombosebeen met antistollingsmiddelen snel resultaat. Mensen met een hoog risico op trombose zien zich genoodzaakt om een steunkous te dragen. Welke tips kunnen nuttig zijn om een trombose in je been te voorkomen, en wat zijn de mogelijkheden op het vlak van behandeling?
Trombosebeen herkennen
Van een trombosebeen denken velen dat het hen niet kan overkomen. Trombose zou iets zijn voor bejaarden of zieken, en niet voor jonge, gezonde mensen. Toch is het opletten met deze gedachte, want een trombosebeen is vaak een stiekeme aandoening die toeslaat als een sluipschutter. Heb je lang stilgezeten en je been niet bewogen? Of heb je in een enthousiaste vakantiestemming een lange
vliegreis ondernomen zonder je zorgen te maken? Dan kan het wel eens zijn dat een pijnlijk, gezwollen been als een donderslag bij heldere hemel je gemoedsstemming komt verpesten.
Gevaarlijk
Een echografie zal volledig uitsluitsel brengen over de specifieke toestand van het trombosebeen. Is er sprake van een
diepe veneuze trombose, dan is uiterste waakzaamheid geboden. De bloedklonter die de oorzaak is van de trombose in het been kan zich immers verplaatsen naar het hart of de longen, waar de opname en het transport van zuurstof in het gevaar kan komen. Een longembolie of een hartaanval kunnen dan het gevolg zijn. Het positieve nieuws is dat een trombosebeen vrij effectief kan behandeld worden door middel van medicijnen, meer bepaald antistollingsmiddelen.
Risico op trombose
Lang in het vliegtuig zitten,
obesitas, roken: het zijn slechts enkele van de talrijke risicofactoren op het ontwikkelen van een trombosebeen. Voorts behoren ook stollingsstoornissen en chronische ziekten tot de criteria die de kans op een trombose verhogen. Denk je tot deze risicogroepen te behoren, vraag dan uitgebreid advies aan je arts over de manieren om een trombose te voorkomen. Het dragen van een steunkous in risicogevallen is een van de mogelijkheden. In deze Special vind je nuttige tips voor de behandeling van een trombosebeen, aangevuld met info over het zogenaamde
"open been" dat eveneens te maken heeft met een probleem van bloedcirculatie.