Verdanov » Specials » Verveling
Nuttige info en tips over geld, economie en gezondheid

Oorzaken van en tips bij verveling

Oorzaken van en tips bij verveling Kinderen die niet weten wat te doen in de zomervakantie, werknemers die hun routinematige baan oersaai vinden: het zijn maar twee typische voorbeelden van verveling. Verveling leidt tot het gevoel dat de tijd tergend traag voorbijgaat en kan vermoeidheid en concentratieproblemen tot gevolg hebben, net als de bekende "bore-out". In deze Verveling-Special vind je een beschrijving van de oorzaken van dit fenomeen en enkele tips om je niet te vervelen.

Niet weten wat te doen

Heb je niks om handen en weet je niet hoe je je tijd kan verdrijven? Dan ben je waarschijnlijk ten prooi gevallen aan een verpletterende verveling. Het is het gevoel dat niets de moeite waard lijkt en dat je liever nergens aan begint. Verveling kan op verschillende manieren tot uiting komen, gaande van kinderen die klagen dat ze niet weten wat te doen in de zomervakantie tot volwassenen die de routine van hun dagelijkse leventje beu zijn.

Oorzaken van verveling

Verveling is een complex fenomeen waarvan de oorzaken moeilijk te bepalen zijn. Doorgaans gaat het om een onbestemd gevoel van leegte, zinloosheid en nutteloosheid. Als je je altijd verveelt krijg je te maken met de perceptie van tijd die erg traag is. Niet voor niets spreekt men van het doden van de tijd. Je ervaart de tijd als zo zwaar dat hij je helemaal teneerdrukt; met veel plezier wil je de tijd dan ook vernietigen maar dat lukt je niet. In deze Verveling-Special vind je alvast een beschrijving van het fenomeen verveling en tips om ermee om te gaan.

Sommige mensen vervelen zich sneller dan anderen

Voor sommige mensen is verveling het gevolg van een overvloed aan indrukken en ervaringen die telkens vernieuwd moeten worden. Om gevoelens te bevredigen moeten er voortdurend nieuwe bronnen van interesse of genot aangeboord worden. Als dit niet kan dan lijkt elk moment dat niet opgevuld wordt een aanleiding tot verveling. Andere mensen kunnen die leegte makkelijker opvullen doordat ze rustiger van aard zijn en een rijker innerlijk leven hebben dat niet constant door uiterlijke indrukken hoeft gestimuleerd te worden.

Verveling en "bore-out" op het werk

Werk is samen met school voor een heleboel mensen de meest voorkomende bron van verveling. Overdreven routine en saaiheid op het werk kan op lange termijn leiden tot het fenomeen van de "bore-out", waarbij gevoelens van lusteloosheid worden ervaren. Ook symptomen van vermoeidheid kunnen hiermee samengaan, net zoals bij verveling in het algemeen. Voorts kan de mentale leegte die men ervaart bij verveling ook leiden tot onverschilligheid, concentratieproblemen, een verminderd zelfvertrouwen en zelfs depressie. Een van de belangrijkste tips om verveling te vermijden is om lichaam en geest actief bezig te houden.
Concentratieproblemen? Tips om je beter te concentreren

Concentratieproblemen? Tips om je beter te concentreren

Heb je het moeilijk om je te concentreren aan je pc om je werk uit te voeren? Kan je je aandacht maar niet bij de les houden? Dan is de kans groot dat je concentratieproblemen aan het ontwikkelen bent…
Hoe verveling op 't werk vermijden? Tips tegen werkverveling

Hoe verveling op 't werk vermijden? Tips tegen werkverveling

Je kent het gevoel misschien wel: je zit op kantoor en je gedachten drijven vanzelf weg in een dagdroom, terwijl je je afvraagt wat eigenlijk de zin is van je werk. Niks aan je baan lijkt meer interes…
Verveling: tips om je niet te vervelen in de zomervakantie

Verveling: tips om je niet te vervelen in de zomervakantie

Sommige mensen kijken met gemengde gevoelens uit naar de zomervakantie: ze willen er wel van genieten, maar vrezen tegelijk de verveling die eruit kan voortvloeien. Verveling in de vakantie kan bijvoo…
Gepubliceerd door Verdanov op 05-05-2014, laatst gewijzigd op 21-05-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bore-out
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Verveling
  • https://www.vdab.be/magezine/sep08/verveling.shtml
  • http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1743406/2013/11/20/Vijfde-type-verveling-ontdekt-her-kent-u-ze-allemaal.dhtml
Schrijf mee!