Verdanov » Specials » Vreemde valuta

Sparen en beleggen in vreemde valuta

Sparen en beleggen in vreemde valuta De euro heeft sinds de schuldencrisis van 2010 en 2011 al enkele keren op haar grondvesten gedaverd. De Europese Muntunie lijkt niet meer zo onomkeerbaar als aanvankelijk werd gedacht. Ook al lijken anno 2013 de ergste problemen opgelost, toch sluiten spaarders en beleggers niets meer uit. Sparen en beleggen in vreemde valuta is een optie om spaargeld te diversifiëren en je in te dekken tegen een ondergang van de euro. Een overzicht van enkele mogelijkheden om in buitenlandse munten te sparen en te beleggen.

Onzekerheid rond de euro

Sinds de schuldencrisis van 2010 en 2011 is er rond de euro een soort van onzekerheid ontstaan die spaarders en beleggers aan de munt doet twijfelen. Bovendien legde de spaargeldcrisis van 2013 in Cyprus mogelijk een basis voor toekomstige confiscatie van spaargeld. Om die reden gaan mensen die hun spaargeld veilig willen stellen op zoek naar interessante alternatieven. Een van die mogelijkheden is om te investeren in vreemde valuta. Anno 2015 is het schuldenprobleem van Griekenland nog steeds niet opgelost en dreigt het land failliet te gaan.

Rekening in buitenlandse munten

Een van de opties om je investeringen op het gebied van munteenheden te diversifiëren is om in eigen land een rekening in een buitenlandse munteenheid te openen. Dit is een manier om de onzekerheid rond de euro en de mogelijke ineenstorting van de Europese Muntunie op te vangen. Bij sommige banken kan je een rekening openen in een buitenlandse munt, zoals bijvoorbeeld de US Dollar, de Zwitserse franc of de Noorse kroon.

Sparen in vreemde valuta: zelden een hoge rente

Bij het sparen in vreemde valuta moet je vaak wel een heel lage rente (of helemaal geen rente) op de koop toe nemen. De banken hebben natuurlijk liever dat je spaart in euro's omdat dat beter is voor hun eigen banksysteem en de eigen economie. Hoe meer er in buitenlandse munten gespaard wordt, hoe minder geld (meer bepaald euro's) de banken voor hun eigen investeringen en beleggingen kunnen gebruiken. Om die reden zal een rekening in vreemde valuta zelden een hoge rente opleveren.

Beleggen in vreemde valuta

Valuta die populair zijn bij beleggers zijn onder meer de Noorse kroon, de Zwitserse franc, en de Turkse lira. Een manier om voordeel te halen uit deze munten is om een beleggersrekening (of beursrekening) bij je bank te openen. Je wisselt een deel van je euro's op je zichtrekening om naar een vreemde valuta en die zet je dan op je beleggersrekening. Met dit beleggingsgeld in vreemde munten kan je dan gaan investeren en beleggen in bedrijven die in die valuta op de beurs genoteerd staan. Een andere oplossing is om rechtstreeks een rekening te openen in het buitenland en dit in de munt van het land zelf. Een rekening openen offshore wordt meer en meer gedaan door beleggers.

Munten van groeilanden populair

Beleggers die een deel van hun spaargeld veilig willen plaatsen durven nogal eens kiezen voor de munten uit de groeilanden. Denk bijvoorbeeld aan de Chinese yuan of de Braziliaanse real. De groeilanden vormen een groep opkomende economische machten waarvan men verwacht dat de economie en de munt van het land aan een opmars begonnen zijn. Op lange termijn lijkt dit dan ook een interessante investering.