Verdanov » Specials » Vriendenlening

Tips en info over geld lenen aan vrienden

Tips en info over geld lenen aan vrienden Als je het moeilijk hebt om geld te lenen van een bank, dan zijn er andere mogelijkheden. Een daarvan is om geld te lenen van vrienden. Vrienden zijn er immers om mekaar te helpen en dat argument wordt vaak gebruikt om geld los te weken van iemand uit je kennissenkring. Maar een vriendenlening is een erg delicate lening: de vriendschap zou wel eens erg zwaar op de proef gesteld kunnen worden als het misloopt. Wat zijn de voordelen en nadelen van een vriendenlening? Een overzicht.

Geld lenen van vrienden

Vooral in tijden van crisis wordt het alsmaar moeilijker om de maand rond te komen. Mensen gaan dan ook makkelijker de stap zetten om geld te lenen. Maar geld lenen via de klassieke kanalen (bank, kredietinstelling) is anno 2014 niet meer zo makkelijk: banken zijn niet meer zo happig om leningen te verstrekken, zeker na de nog steeds aanslepende financieel-economische crisis van 2008. Wie zijn leningen niet meer kan terugbetalen, wordt geregistreerd op het BKR en zal meer moeilijkheden ondervinden om een lening te krijgen.

Leenovereenkomst

Om die reden wordt er gezocht naar alternatieven en geld lenen van vrienden behoort in dat geval tot de mogelijkheden. Een vriendenlening kan aangegaan worden zonder de nodige rompslomp die een leningaanvraag bij bank of kredietinstelling vereist. Onder vrienden wordt niet moeilijk gedaan over formaliteiten, maar het is toch altijd aangeraden om je leenovereenkomst op papier te zetten. Dan heb je altijd iets in de hand als het misloopt. Want naast het voordeel van het gemak van geldverstrekking kan de vriendenlening ook nadelen met zich meebrengen.

Is de vriendenlening een valkuil?

En mislopen kan de vriendenlening inderdaad. Sommige criticasters beschouwen de vriendenlening als een erg delicate zaak en komen aandraven met het argument: Ofwel gaat je geld verloren, ofwel je vriendschap, ofwel beide. Dit is een kernachtige formulering van het essentiële kenmerk van de vriendenlening, namelijk de vriendschap die op de proef gesteld wordt. Als echte vrienden moet je mekaar helpen, toch? Anderzijds is diezelfde vriendschap een excuus om de terugbetaling van het geleende geld uit te stellen. In deze Vriendenlening-Special info en tips over de potentiële valkuilen van de vriendenlening.