Verdanov » Specials » Werk zoeken

Werk zoeken, solliciteren en een loopbaan starten

Werk zoeken, solliciteren en een loopbaan starten Werk vinden is een belangrijke stap om je het gevoel te geven dat je een onderdeel uitmaakt van de samenleving. Je hebt tal van sociale en professionele contacten, je voert een functie uit en je ontvangt een salaris. Maar om een baan te vinden zal je eerst op zoek moeten gaan naar openstaande vacatures. Een succesvolle sollicitatie kan je dan op weg helpen om een mooie loopbaan te starten en je carrière verder uit te bouwen. Hoe werk vinden, succesvol solliciteren en een loopbaan uitbouwen? Tips en info om een leuke baan te vinden.

Waarom werk hebben voordelig is

Een baan hebben is voor de meesten onder ons een deel van ons leven. Je werk is een uithangbord, een etiket dat men op je kan plakken waardoor alvast een deel van je persoonlijkheid bepaald wordt. Als je gaat werken, dan kom je in contact met collega's, met beroepsconnecties en blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector waarin je tewerkgesteld bent. Werken gaan heeft bovendien als voordeel dat je je een deel van het geheel voelt; je hebt je plaats in de geöliede machine die de maatschappij is en je wilt die plaats het liefst behouden, mede omdat het je een doel geeft in het leven.

Sociale en professionele contacten in je loopbaan

Wie geen werk heeft mist dit gevoel van een bepaalde functie te vervullen in een groter geheel. Bovendien zal een werkloze sowieso minder sociale contacten hebben dan iemand met een baan. Mede daarom kan iemand die zonder werk zit zich buitengesloten voelen, wat kan leiden tot maatschappelijke frustraties en op de lange termijn zelfs nefast kan zijn voor het zelfvertrouwen en voor de fysieke gezondheid.

Werk vinden ondanks de crisis

Crisis, crisis en nog eens crisis: het is al crisis wat de klok slaat in de media. Alles wat je leest, ziet of hoort ademt wel een sfeertje van crisis uit. Door de economische onzekerheid is het vinden van werk er zeker niet makkelijker op geworden. De financieel-economische crisis van 2008 leidde tot een golf van ontslagen en faillissementen waardoor de economie in recessie kwam. Toch zijn er mogelijkheden om werk te vinden ondanks de crisis. De eerste stap om werk te vinden is om naarstig op zoek te gaan naar vacatures. Vacatures zijn te vinden in advertentiekrantjes maar vooral op allerhande websites op het internet.

Hoe solliciteren?

De volgende stap is om contact op te nemen met de aanbieder van de vacature en te solliciteren. Het begin van je loopbaan start bij de eerste succesvolle sollicitatie. Bij een sollicitatie kan een eerste indruk cruciaal zijn om goed te scoren. Maar daarnaast zijn er nog tal van sollicitatietips die je kunnen helpen om de sollicitatie succesvol af te ronden. Eens je sollicitatie aanvaard is, kan je je loopbaan starten en verder uitbouwen. Belangrijk daarbij is om je baan niet te beschouwen als een eindstation van waaruit je kan "uitbollen", maar als een tussenstation in de lange, interessante weg waarin je carrière bestaat.