Verdanov » Specials » Woning kopen

Tips bij het kopen en kiezen van een huis of appartement

Tips bij het kopen en kiezen van een huis of appartement Een woning kopen is voor de meesten onder ons een ingrijpende beslissing. Je kiest een plek om te wonen, je gaat een hypotheek aan en je verbindt je voor meerdere jaren. De keuze van een geschikte woning moet dan ook grondig overwogen worden. Met het kopen van vastgoed komen meerdere dingen kijken, zoals een nauwkeurige bezichtiging van de woning, het kiezen van een voordelige hypotheek en het onderhandelen over de koopprijs. In deze Woning Kopen-Special vind je nuttige tips bij het kopen van een huis of appartement.

Woning kopen: huis of appartement?

De beslissing om een woning te kopen wordt vaak gemaakt na een jarenlang proces van wikken en wegen. De voordelen en nadelen van het kopen van een huis worden afgewogen tegenover de voor-en nadelen van huren. Eens je kiest voor een koopwoning, is het zaak om enkele doelen voorop te stellen. In welke omgeving wil je gaan wonen? En welk type huis of appartement wil je kopen? Dit zijn allemaal dingen die je je vooraf moet afvragen voordat je begint met de zoektocht naar je droomwoning.

Zoektocht naar een geschikte woning

Bij die zoektocht kan je beginnen met te kijken wat er online allemaal aangeboden wordt op het vlak van vastgoed. Een huis in de rij, een alleenstaand huis, een appartement: de mogelijkheden zijn legio. Bij het surfen op vastgoedsites zal je meteen een goed beeld krijgen van de prijzen op de markt. Je kan de woningen die er leuk uitzien aanvinken om ter plaatse te gaan bezichtigen.

Bezichtiging koopwoning

De meesten onder ons kopen maar één keer in hun leven een huis, waardoor de nodige ervaring vaak ontbreekt. Als je iets voor het eerst doet, dan zijn er dingen die je niet opvallen of waar je niet op let. Je hebt bijvoorbeeld niet gezien dat de kwaliteit van het sanitair van een bedenkelijk niveau was, waardoor je na de aankoop met extra kosten te maken krijgt. Dit kan leiden tot ontgoochelingen en spijt. In deze Woning Kopen-Special vind je alvast nuttige tips waar je rekening mee moet houden bij het bezichtigen van een koopwoning.

Hypotheek

Weinige kopers van huizen zijn rijk genoeg om de aankoop te voldoen zonder hypotheek. Een hypotheek biedt je de mogelijkheid om geld te lenen aan de bank om de volledige kostprijs van de woning te voldoen. Hoe ga je nu te werk bij het afsluiten van die hypotheek? En hoe moet je onderhandelen over je hypotheek met je bankier? In deze Special komen de nodige tips aan bod om een voordelige hypotheek te kiezen.

Onderhandelen met de makelaar

Makelaars zijn tussenpersonen die in opdracht van de verkoper informatie aanbieden aan mogelijke kopers. Ze geven de koper de mogelijkheid om het huis te bezichtigen en om vragen te stellen over de woning. Ook onderhandelen over de koopprijs kan in dit geval met de makelaar gebeuren. Hoe doe je dat en hoe kan je succesvol onderhandelen? Hier wordt ruim aandacht aan besteed, net als aan het nemen van een optie op een huis en de mogelijke bijkomende kosten van de aankoop.
Huis kopen: hoe een optie nemen op de aankoop van 'n woning?

Huis kopen: hoe een optie nemen op de aankoop van 'n woning?

Stel je hebt een mooi huis of appartement gezien dat je wilt kopen, maar je wilt er toch nog even over nadenken. Je wilt er eens over praten met je partner en je wilt alles eens laten bezinken. Dan ka…
Gepubliceerd door Verdanov op 02-12-2013, laatst gewijzigd op 26-12-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • www.hoeveelkostmijnhuis.be, bezocht op 26/08/2015.